Изкуствен интелект може да пише убедително звучащи фалшиви новини

Става дума за OpenAI на Илън Мъск
Изкуственият интелект става все по-добър при писането на убедителни материали и това кара неговите създатели да се чудят дали трябва да пуснат технологията въобще. OpenAI на Илън Мъск е разработил алгоритъм, който може да генерира достоверно звучащи фалшиви новини по всяка тема, пише Engadget. Първоначално е бил създаден като AI, който може да отговаря на въпроси, обобщавайки истории и превеждайки текстове. Скоро обаче учените са осъзнали, че технологията може да се използва за много по-злонамерени цели като разпространение на дезинформация в големи количества. В резултат на това екипът планира да създаде "опростена версия" на достъпен изкуствения интелект.

Технологията все пак има своите недостатъци в момента. Написаните от нея текстове често са плагиатствани или са смислени на първи прочит и едва понякога улучват златната среда. От екипа, работил по OpenAI, изтъкват, че може да минат още едва или две години, преди да има система, способна надеждно да създава фалшиви новини, при които ще се налага обстойна проверка на фактите, за да се докаже тяхната неистиност.

И това е основният проблем. Макар че OpenAI е фокусиран върху етичните приложения и няма преднамерено да създаде фалшиви новини, това е само една организация. Все пак съществуват безпринципни компании или враждебни правителства, които могат да разработят изкуствен интелект, който разпространява неверни факти в голям мащаб. Социалните мрежи напоследък успяват да се преборят с фалшивите новини, но те може би ще се затруднят да се справят с огромен поток машинно генерирана дезинформация.
още по темата

Facebook купува стартъп, създал гривна за четене на мисли

Социалната мрежа определено не иска да изостава от разработките на Мъск
26.09.2019 / 04:50

1/3 от тийнейджърите у нас не различават фалшивите новини

40% от младежите между 15 и 19 години преценят достоверността на информацията само на база..интуиция, а над 30% вярват безусловно на големите медии
25.07.2019 / 02:19

Изкуствен интелект създаде нов спорт

Speedgate е базиран на информация от стотици съществуващи спортове
15.04.2019 / 03:37

Нов AI помага на раково болните при химиотерапия

Екипът от учени използва система за мрежови анализи, за да групира различните симптоми и да даде възможност на лекарите да намерят начини за ограничаване на тяхното въздействие върху пациентите
21.02.2019 / 01:38

Уебсайт използва AI, за да създава фалшиви лица

Изображенията изглеждат притеснително реалистично
18.02.2019 / 10:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.