LIKU е корейски робот, който обещава да запълни празнината в сърцето ви

Поредният кибер, екипиран с тон технологична емпатия, ще дебютира на MWC след броени дни
Хората по принцип са доста скептични и резервирани към роботите, особено когато те трябва да изпълняват чисто човешки функции. Тук не говорим за пране и миене на чинии, а по-скоро за емоционални реакции в различни ситуации. Може би това е причината през последните години големите имена в роботиката да се опитват да направят редица сладки малки роботи, които да стоплят студените човешки сърца и да ги отворят за нашествието на машините.

Поредният такъв опит идва от корейската фирма Torooc, която твърди, че нейното творение е първият робо-приятел на човека. LIKU е роботизиран емоционален спътник, които използва редица технологични трикове, за да имитира емоции, спрямо състоянието на собственика си. Роботът има алгоритъм, който с помощта на камера се учи да разпознава различните емоционални състояния на хората наоколо. След като се научи кога сте тъжни, весели, празнувате или тъгувате, роботът реагира адекватно с пет различни собствени емоции (симулации, разбира се).

Част от трика, който трябва да накара потребителите да приемат LIKU за пълноправна емоционална машина, лежи в специалните сензори за жестове, които работят заедно с камерата за лицево разпознаване и микрофоните. На практика, когато помахате на робота или погледнете в неговата посока, или пък му заговорите, той се обръща към вас и прави контакт очи в очи. Което симулира реакциите на реално човешко същество, което наистина изпитва емоции и реагира.

По-притеснителна е нуждата от подобен продукт - част от рекламата на LIKU гласи: "за да не бъдете никога самотни". На Земята има 7,7 милиарда души - да бъдеш самотен понякога е лукс, който хората нямат. Чудно е тогава как хората се чувстват самотни и отчуждени - много психолози и културолози винят именно технологиите за това. Дали още технологични емоционални протези биха решили проблема?
още по темата

Четириногият робот Mini Cheetah може да прави салта

Създателите му работят върху това всеки път да се приземява на крака
10.04.2019 / 03:29

Роботите на Boston Dynamics ще могат да виждат в 3D

Съвсем скоро те ще могат да работят във фабрики
03.04.2019 / 11:32

Система учи машини да работят с непознати за тях предмети

Тя позволява на роботите да манипулират обекти, които виждат за първи път
18.03.2019 / 10:28

Digit може би е бъдещето при хуманоидните роботи, доставящи пица

Новият модел на Agility Robotics впечатлява с футуристичен и елегантен дизайн
28.02.2019 / 11:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.