LIKU е корейски робот, който обещава да запълни празнината в сърцето ви

Поредният кибер, екипиран с тон технологична емпатия, ще дебютира на MWC след броени дни
Хората по принцип са доста скептични и резервирани към роботите, особено когато те трябва да изпълняват чисто човешки функции. Тук не говорим за пране и миене на чинии, а по-скоро за емоционални реакции в различни ситуации. Може би това е причината през последните години големите имена в роботиката да се опитват да направят редица сладки малки роботи, които да стоплят студените човешки сърца и да ги отворят за нашествието на машините.

Поредният такъв опит идва от корейската фирма Torooc, която твърди, че нейното творение е първият робо-приятел на човека. LIKU е роботизиран емоционален спътник, които използва редица технологични трикове, за да имитира емоции, спрямо състоянието на собственика си. Роботът има алгоритъм, който с помощта на камера се учи да разпознава различните емоционални състояния на хората наоколо. След като се научи кога сте тъжни, весели, празнувате или тъгувате, роботът реагира адекватно с пет различни собствени емоции (симулации, разбира се).

Част от трика, който трябва да накара потребителите да приемат LIKU за пълноправна емоционална машина, лежи в специалните сензори за жестове, които работят заедно с камерата за лицево разпознаване и микрофоните. На практика, когато помахате на робота или погледнете в неговата посока, или пък му заговорите, той се обръща към вас и прави контакт очи в очи. Което симулира реакциите на реално човешко същество, което наистина изпитва емоции и реагира.

По-притеснителна е нуждата от подобен продукт - част от рекламата на LIKU гласи: "за да не бъдете никога самотни". На Земята има 7,7 милиарда души - да бъдеш самотен понякога е лукс, който хората нямат. Чудно е тогава как хората се чувстват самотни и отчуждени - много психолози и културолози винят именно технологиите за това. Дали още технологични емоционални протези биха решили проблема?
още по темата

Система учи машини да работят с непознати за тях предмети

Тя позволява на роботите да манипулират обекти, които виждат за първи път
18.03.2019 / 10:28

Digit може би е бъдещето при хуманоидните роботи, доставящи пица

Новият модел на Agility Robotics впечатлява с футуристичен и елегантен дизайн
28.02.2019 / 11:55

Музеят за роботика в Южна Корея ще се построи сам

Очаква се да отвори врати през 2022
21.02.2019 / 12:13

Японски робот може да пере и сгъва дрехи

Ще можете да го наемете срещу около 200 долара на месец
12.02.2019 / 04:29

Amazon тества роботи-куриери

Задачата на роувъра Scout е да доставя пратки до вратата на получателя
12.02.2019 / 01:59
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.