BlackFly е летяща кола на цената на обикновен SUV

Компанията Opener планира да пусне в продажба модела до края на 2019-а
От известно време мрънкаме по повод липсата на летящи коли в едно бъдеще, което скоро ще има сгъваеми смартфони в портфолиото си. Поредната компания обещава да промени това с нова "летяща кола", която трябва да започне да се продава официално още през 2019-а. Компанията се нарича Opener и е канадска с частична подкрепа от Лари Пейдж - съоснователят на Google и в момента изпълнителен директор на дъщерната Alphabet.

BlackFly е летяща кола на цената на обикновен SUV

© Opener, Opener


BlackFly не е онова, което си представяте, когато чуете фразата "летяща кола". Това е по-скоро персонален електрически дрон с вертикално излитане. С тази машина няма да можете плавно да се издигнете докато карате по магистралата, нито да кацнете на подобен асфалтиран път и да продължите на колела, просто защото колела няма. BlackFly може също така да носи само един пасажер, който е и пилот, а дори за него има ограничения - ръст до 195 сантиметра и тегло до 113 килограма. Въпреки всички тези подробности, това, което се опитват да направяt Opener, е впечатляващо. Ето и официалното видео, с което компанията промотира продукта си:

Изцяло електрическата "муха" излита и каца вертикално и може да се движи със скорост до 100 км/ч. Пробегът с едно зареждане на батериите достига 40 километра (тези спецификации са ограничени от Федералната авиационна администрация на САЩ - най-вероятно машината ще може да се движи по-бързо и по-надалеч в други региони на планетата).

Разбира се, когато се появят подобни летателни апарати, веднага възниква въпросът за сигурността. Всички помним трагичната катастрофа на обещаващата летяща кола Terrafugia. BlackFly има тройно подсигурена летателна система, която включва режим на пикиране, ако захранването откаже и авариен парашут. Тестовите прототипи са направили над 20 000 километра и над 40 000 летателни цикъла, което би трябвало да означава, че машината е достатъчно сигурна и готова за масово производство.

Opener оставят точната цена на BlackFly неясна, за да "избегнат разминаване с очакванията", но компанията твърди, че производственият модел ще струва колкото нормален SUV автомобил. Летящата кола ще бъде лесна за управление - с интуитивен джойстик, спомагателен софтуер за меко кацане и бутон за връщане в точката на излитане. Въпреки това, от всички потенциални купувачи ще бъде изискван документ за частен пилот.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.