Японски робот може да пере и сгъва дрехи

Ще можете да го наемете срещу около 200 долара на месец
Досега е имало редица опити да се създадат автономни роботи, които могат да вършат домакински задачи като сгъване на дрехи. Новият робот, разработен от японската компания Mira Robotics, обаче е малко по-разичен, пише Digital Trends. Уго може да изпълнява редица различни ежедневни задължения, но има и една малка уловка – той се контролира дистанционно от телеоператор. С други думи все едно си наемате домашен помощник, който никога не ви посещава физически, но контролира от разстояние робота за няколко часа всеки ден.

Подобни роботи не са новост. Те могат да се използват за посещение на училище, когато децата не се чувстват добре и дори на церемонии по дипломиране.

Уго разполага с три камери, микрофон, говорител, Wi-Fi и LTE свързаност. Макар че той е сравнително ограничен в движенията си (не може да изкачва стълби, което означава, че трябва да се инсталира рампа, ако искате Уго да може свободно да се движи из вашия дом), то той е доста ловък. Какво се вижда от видеото, задачите, които роботът може да изпълнява включва сгъване и простиране на дрехи, както и потенциално още функции.
Бизнес планът за Уго предвижда той да бъде наеман от потребителите месечно срещу между 180 и 225 долара. След това ще можете да си запазите човек оператор, който да извършва домакинските задачи за толкова часове на седмица, колко искате. Не е ясно обаче дали цената за това е включена в наема. В дългосрочен план компанията също така се надява да започне да разработва автономни действия от страна на роботите.

Засега няма краен срок, до който Уго да бъде пуснат за потребителите по света. От Mira планират провеждане на бета тестове, които трябва да се състоят в близко бъдеще. Очаква се роботът да бъде изцяло готов през 2020.
още по темата

Безплатен абонамент към Уча.се с таблети от VIVACOM

Компанията се стреми да направи дигиталното образование още по-достъпно
30.08.2019 / 02:20

Роботите на Boston Dynamics ще могат да виждат в 3D

Съвсем скоро те ще могат да работят във фабрики
03.04.2019 / 11:32

Система учи машини да работят с непознати за тях предмети

Тя позволява на роботите да манипулират обекти, които виждат за първи път
18.03.2019 / 10:28

Digit може би е бъдещето при хуманоидните роботи, доставящи пица

Новият модел на Agility Robotics впечатлява с футуристичен и елегантен дизайн
28.02.2019 / 11:55

Музеят за роботика в Южна Корея ще се построи сам

Очаква се да отвори врати през 2022
21.02.2019 / 12:13
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.