Ако ще посещавате Луната, се облечете топло

Там е по-студено от очакваното, показват данните на китайската мисия Chang’e 4
Китайската мисия до обратната страна на Луната – Chang’e 4 – кацна преди няколко седмици и оттогава изследва обстойно повърхността на спътника. Последното откритие на роувърът е доста изненадващо – изглежда, че лунните нощи са значително по-студени от очакваното.

Не само американците треперят в момента – на роувъра Сhang’e 4 също му е студено. Той е измерил температура минус 190 градуса по Целзий през нощта, като от Китайската национална космическа администрация (КНКА) описват времето като "по-студено, отколкото учените очакваха". Измерванията са от роувъра, който прекара две седмици след кацането в режим на изчакване. Миналата сряда той се активира и започна да записва данни, а температурните измервания са от първата му лунна нощ.

Ниските температури не са просто любопитни – те могат да показват, че геологията на обратната страна на Луната е различна в сравнение с тази, която виждаме. Температурните разлики между очакваното и реалното се дължат "вероятно на спецификите в състава на лунната почва от двете страни на земния спътник", коментира изпълнителният директор на мисията.

Обратната страна на Луната е онази повърхност, която никога не се вижда от Земята заради въртенето на спътника. Комуникациите с тази част на Луната са трудни, но Китай е разрешил проблем чрез сателита Queqiao, който беше изпратен в лунната орбита преди пристигането на роувъра. Този сателит събира информацията от Chang’e 4 и я изпраща към учените на Земята.

Това едва ли ще е единствената новина от китайската мисия и в бъдеще вероятно ще научим още любопитни факти за случващото се на тъмната страна на Луната.
още по темата

Семена покълнаха на Луната

Заслугата е на китайската мисия Chang'e-4
17.01.2019 / 10:23

Space X показа първия си междузвезден кораб

Засега компанията планира тестове на суборбиталната модификация на BFR, но в близко бъдеще трябва да се появи и орбиталната версия
11.01.2019 / 11:30

За първи път в историята космически кораб кацна на обратната страна на Луната

Китайският роувър Chang’e 4 вече изпрати снимки от повърхността
03.01.2019 / 10:01

Китай с първа мисия до обратната страна на Луната

Космическият кораб ще бъде изстрелян на 8 декември.
07.12.2018 / 04:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.