Държавно регулирана криптовалута не е нещо напълно невъзможно - през миналата година Венецуела създаде Petro, а Русия и Китай също работят върху свои версии на виртуалния метод за разплащания. Сега Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще пуснат своя криптовалута - разработена от двете държави, за да обслужва плащания между тях.

Двете нации са едни от най-богатите в света и споделят множество културни и икономически особености. Новата криптовалута вече е в тестов период, който цели да покаже дали блокчейн технологията наистина може да позволи лесни и бързи транзакции между две държави. Тестът ще покаже също така как се отразява управлявана от държавата криптовалута на международните борси.

Саудитска Арабия и ОАЕ обявяват проекта като част от кооперация в седем стъпки, която трябва да скрепи отношенията между двете страни. Криптовалутата ще е ограничена единствено за презгранични плащания между централни и локални банки и все още не е ясно дали тя ще стане достъпна до широката общественост в някакъв момент.

В бъдеще се очаква списъкът на страни, които притежават собствена криптовалута, да се увеличи експоненциално.