Google е наясно с потенциалната възможност за злоупотреба с дислайк бутона в YouTube и скоро може да вземе мерки, за да ви накара да помислите сериозно преди да ударите палец надолу. Том Лунг, мениджър проекти в YouTube, сподели миналата седмица, че социалната мрежа експериментира с методи за борба с така наречените тълпи от негативни оценки (dislike mobs). Това може да се направи чрез цялостно изключване на бутона за негативна обратна връзка (палец надолу) или чрез въвеждане на задължително поле за обяснение защо даденото видео не е харесано.

Лунг признава обаче, че тези методи имат своите недостатъци. Искането на обяснение за гласуването за дадено видео ще създаде куп логистични проблеми, ще ядоса потребителите и ще забави обратната връзка. Премахването на дислайк опцията изцяло няма да бъде прието като демократично. YouTube няма да наложи тези промени, ако те не доведат до положителна промяна в сравнение с настоящото състояние.

YouTube обърнаха внимание на проблема, когато видеото 2018 Rewind постави рекорд по негативни оценки, но този проблем не е изолиран и съществува при много създатели на съдържание. Многото негативни оценки няма непременно да убият дадено видео, но ще намалят шансовете му да бъде препоръчано и да достигне до повече хора.