Panasonic ракзри подробности за новите си пълноформатни си фотоапарати

Компанията показа и три нови обектива за L байонет
След на Photokina 2018 Panasonic обяви, че ще пусне в продажба два пълноформатни безогледални фотоапарата, сега дойде време за официалното разкриване на техните пълни технически показатели. Моделите Lumix S1 и Lumix S1R идват със съответно 24,2- и 47,3-магепикселов сензори и се очакват на пазара през април.

Panasonic Lumix S1 е описван като подходящ както за фотография, така и за видеозаснемане с професионално качество. 24,2-мегапикселовият CMOS сензор е снабден със 5-осев стабилизатор, който прави възможно снимането със по-бавна скорост на затвора с до 5,5 степени (стопа).

Налице е режим "Висока резолюция", с който се заснемат изображения с резолюция 12000 x 8000 пиксела. При него се обединява информацията от осем кадъра, заснети последователно чрез прецизно изместване на сензора от системата за стабилизация.

Lumix S1 може да снима статични снимки със скорост до 9 кадъра в секунда при фиксиран автофокус или 6 кадъра в секунда с непрекъснат автофокус. Режимът 6K Photo (6K Фотография) позволява заснемане на серия от JPEG изображения с резолюция 18 мегапиксела и скорост 30 кадъра в секунда, а 4K Photo (4K Фотография) позволява снимане със скорост 30 или 60 кадъра в секунда при резолюция 8 мегапиксела.

Системата за фокусиране и следене е подобрена с технология Изкуствен интелект (AI), която открива хора, котки, кучета и птици в кадъра. Според компанията системата може да следи обекта, дори когато той е обърнат в гръб.

Фотоапаратът може да снима 4K видео с 30 кадъра в секунда, използайки цялата площ на сензора или 60 кадъра в секунда при APS-C кроп. Налице е и опция за 180 кадъра в секунда при 1080p резолюция.

Lumix S1 е оборудван с 5-мегапикселов електронен OLED визьор, който, според Panasonic, към момента предлага най-високата резолюция в света.

Panasonic Lumix S1R пък е рекламиран като "пълнокадровият безогледален фотоапарат с най-висока резолюция в света". Стабилзаторът на изображението е с ефективност до 6 стопа, при използване на обектив със собствена система за стабилизация (O.I.S.). Останалите характеристиките на двата модела в голяма степен се припокриват, но са налице и разлики.

В комбинация 47,3-мегапикселовия сензор пък описаната по-горе функция "Висока резолюция" предлага изображения с до 187 мегапиксела (разбира се тя е подходяща само за заснемане на неподвижни обекти и налага използването на статив).

Също така, при S1R, чрез комбинирането на система за отчитане на контраста с технологията DFD (Depth From Defocus) на Panasonic и бързата обработка на изображенията е създадена система за фокусиране, която се характеризира едновременно с голямо бързодействие и висока прецизност, обясняват от компанията. За да се постигне това процесорът Venus Engine, CMOS сензорът и новите обективи LUMIX S комуникират със скорост до 480 fps, което позволява на системата да реагира в рамките на 0.08 секунди.

Също така 4K видеото с 30 кадъра в секунда при S1 например се заснема чрез т.нар. oversampling (т.е. снимане в по-висока резолюция и вътрешно конвертиране до 4K), а S1R чрез т.нар. pixel binning (групиране на пикселите за формиране на по-малък брой, но по-големи такива).
Предните и задните панели и на двата модела са изработени от магнезиеви сплави, а всички съединения, дискове и бутони са уплътнени. Фотоапаратът е устойчив на прах и водни пръски, и може да работи при ниски температури до -10°C.

Lumix S1 и Lumix S1R се очакват на пазара през април. Заедно с тях Panasonic обяви още и три нови обектива: Lumix S PRO 50mm F1.4, S PRO 70-200mm F4 O.I.S. и S 24-105mm F4 MACRO O.I.S.
още по темата

Два нови фотоапарата от Panasonic

Компанията представи два модела с 30- и 16-кратно увеличение.
20.02.2019 / 03:12

Ясни са финалистите в конкурса 2019 Sony World Photography Awards в разделите Любители и Младежи

Състезанието отчита рекорден интерес, победителите ще бъдат обявени на 17 април
05.02.2019 / 04:01

Panasonic разработва два пълноформатни фотоапарата с L байонет на Leica

Моделите се очакват в началото на 2019 г.
25.09.2018 / 05:08

Panasonic, Leica и Sigma създават L-Mount алианс

По този начин компаниите се надяват да се справят с конкуренцията на Nikon, Canon и Sony
25.09.2018 / 02:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.