Ще сте по-щастливи, ако не посещавате Facebook един месец, показва проучване

А след това ще губите по-малко време и в другите социални мрежи
Със сигурност сте чували как потребителите на една от най-популярните социални мрежи, Facebook, се чувстват много по-добре, когато не я посещават известно време. Колко дни обаче трябва да се въздържате от зареждане на познатата страница, показва ново изследване на Нюйоркския университет и Станфордския университет. Според него ако не влизате във Facebook един месец ще сте по-щастливи, по-доволни от живота и по-малко нервни, депресирани или самотни. Освен това се оказва, че след това по-малко ще използвате не само Facebook, но и другите социални мрежи.

Участниците в изследването са потърсили други занимания, с които да запълват времето, прекарано във Facebook, като срещи с приятелите и семейството, както и гледане на телевизия. Интересното е, че доста малко от това "спечелено време" те са посветили на четене или гледане на новини.

Тези резултати обаче не означават, че веднага трябва да изтриете своя профил, тъй като съществуват и други фактори, които трябва да се вземат под внимание. Например, не е известно какво точно е било цялостното емоционално състояние на участниците. Също така не е ясно какво ще се случи, ако не използвате социални мрежи за по-дълъг период.

Все пак проучването показва, че ако си дадете малка почивка от Facebook, то може да се почувствате по-добре. Макар че все още няма информация за това как социалните мрежи влияят на психическото здраве, има индикации за потенциални проблеми. Между разпалените политически дискусии и избраните щастливи моменти определено не може да се получи добра представа за живота на другите, а това е възможно да засегне вашите чувства по един непредвидим начин.
още по темата

Вече можете да блокирате фоновото проследяване на локацията във Facebook за Android

Ъпдейтът идва след информация, че компанията е използвала тези данни, за да проследи изчезнали стажанти
21.02.2019 / 10:54

Facebook тайно плаща на потребители за пълен достъп до техните данни

VPN приложение, наречено Facebook Research, позволява на компанията да има пълен достъп до цялата смартфон и уеб дейност на включилите се в програмата
30.01.2019 / 03:46

Instagram, Facebook Messenger и WhatsApp ще се слеят в едно

Марк Цукърбърг възнамерява да направи от трите месинджъра един
28.01.2019 / 01:15

10-годишното предизвикателство на Facebook – дали е просто невинно меме?

Или снимките се използват за обучаване на изкуствен интелект
25.01.2019 / 05:39

Facebook ще спре приложението за снимки Moments на 25 февруари

Причината е липса на популярност сред потребителите
25.01.2019 / 10:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.