Ще сте по-щастливи, ако не посещавате Facebook един месец, показва проучване

А след това ще губите по-малко време и в другите социални мрежи
Със сигурност сте чували как потребителите на една от най-популярните социални мрежи, Facebook, се чувстват много по-добре, когато не я посещават известно време. Колко дни обаче трябва да се въздържате от зареждане на познатата страница, показва ново изследване на Нюйоркския университет и Станфордския университет. Според него ако не влизате във Facebook един месец ще сте по-щастливи, по-доволни от живота и по-малко нервни, депресирани или самотни. Освен това се оказва, че след това по-малко ще използвате не само Facebook, но и другите социални мрежи.

Участниците в изследването са потърсили други занимания, с които да запълват времето, прекарано във Facebook, като срещи с приятелите и семейството, както и гледане на телевизия. Интересното е, че доста малко от това "спечелено време" те са посветили на четене или гледане на новини.

Тези резултати обаче не означават, че веднага трябва да изтриете своя профил, тъй като съществуват и други фактори, които трябва да се вземат под внимание. Например, не е известно какво точно е било цялостното емоционално състояние на участниците. Също така не е ясно какво ще се случи, ако не използвате социални мрежи за по-дълъг период.

Все пак проучването показва, че ако си дадете малка почивка от Facebook, то може да се почувствате по-добре. Макар че все още няма информация за това как социалните мрежи влияят на психическото здраве, има индикации за потенциални проблеми. Между разпалените политически дискусии и избраните щастливи моменти определено не може да се получи добра представа за живота на другите, а това е възможно да засегне вашите чувства по един непредвидим начин.
още по темата

Създателят на Linux нарече социалните мрежи "болест"

Според него съобщенията не предават интонация, а съдържанието гони печалба вместо качество
08.04.2019 / 12:05

По-възрастни пациенти са по-склонни да бъдат оперирани от робот

По-невъзприемчиви към технологиите ли са младите?
03.04.2019 / 05:30

Потребителите на Samsung Health ще имат достъп до услугите на Calm

Приложението предлага медитация, програми за сън и др.
06.03.2019 / 08:17

Вече можете да блокирате фоновото проследяване на локацията във Facebook за Android

Ъпдейтът идва след информация, че компанията е използвала тези данни, за да проследи изчезнали стажанти
21.02.2019 / 10:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.