10-годишното предизвикателство на Facebook – дали е просто невинно меме?

Или снимките се използват за обучаване на изкуствен интелект
Ако използвате социалните мрежи, сигурно сте забеляза, че приятелите ви във Facebook, Instagram и Twitter публикуват свои профилни снимки отсега и от преди 10 години. Дали обаче това е просто едно невинно меме? Възможно ли е публикуваните изображения да се използват като база данни за обучение на изкуствен интелект. Независимо кой е отговорът си струва да се замислим по-подробно, когато споделяме своята лична информация.

Критиците сигурно ще отбележат, че всъщност публикуваните снимки вече са налични в съответните профили. Освен това една голяма част от изображенията са публично достъпни. Но нека разгледаме и един друг сценарий.

Представете си, че искате да обучите алгоритъм за лицево разпознаване на характеристики, свързани с възрастта, като например на процеса на остаряване. Вероятно ще се опитате да си набавите всеобхватен и точен набор от данни със снимките на много хора. И определено ще ви помогне, ако знаете, че те са направени преди точно определен брой години – да кажем 10.

Разбира се, можете да си ги осигурите, като ги вземете от профилните снимки във Facebook спрямо датите на публикуване. Но рядко хората качват снимки в хронологичен ред, освен това датата на публикуване може и да не съвпада с момента, когато снимката е направена. Също така много потребители предпочитат на профила си да поставят друго изображение: животни, абстрактни рисунки, анимационни герои и т.н.

С други думи, ще ви помогне много, ако разполагате със снимки с точно наименование. През Facebook мемето повечето хора услужливо създават именно такъв набор от данни ("Аз през 2008 и аз през 2018"), предоставяйки в повечето случаи и допълнителна информация за това къде и как е била направена снимката.

От Facebook отричат да имат нещо общо с 10-годишното предизвикателство. "Това меме, генерирано от потребител, самостоятелно придоби популярност. Facebook не е поставял началото на такава тенденция и мемето използва снимки, които вече съществуват в социалната мрежа. Компанията не печели нищо от това меме. Освен това Facebook потребителите могат да изберат да включат или изключат лицевото разпознаване по всяко време", коментира говорителят на социалната мрежа.

Но дори това конкретно меме да не е случай на социално инженерство, последните години изобилстват от примери за социални игри и мемета, създадени да събират данни. Дали е лошо, че някой може да използва вашите снимки във Facebook, за да обучава алгоритъм за лицево разпознаване? Не е задължително.

Технологията за лицево разпознаване и по-конкретно разбирането на процеса на остаряване, може да помогне за откриването на изчезнали деца. Миналата година полицията в Ню Делхи проследи около 3 хил. изчезнали деца само за 4 дни с помощта на технология за лицево разпознаване. Ако обаче беше изминало по-дълго време, един алгоритъм, който показва как се променя човешкото лице, можеше наистина да бъде полезен.

Рискове обаче също съществуват. Дали е особен проблем, че сте публикували вече свои снимки във връзка с 10-годишното предизвикателство? Едва ли. Независимо от произхода или намеренията зад това меме, трябва да бъдем по-предпазливи с данните, които създаваме и споделяме, трябва да сме наясно на кого даваме достъп до тях и за какво те могат да бъдат използвани.
още по темата

Създателят на Linux нарече социалните мрежи "болест"

Според него съобщенията не предават интонация, а съдържанието гони печалба вместо качество
08.04.2019 / 12:05

Как да откриваме фалшиви предложения за регистрация през Facebook

Фалшиви регистрации с Facebook крадат потребителски данни
13.03.2019 / 03:00

Уебсайт използва AI, за да създава фалшиви лица

Изображенията изглеждат притеснително реалистично
18.02.2019 / 10:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.