Apple с ново издание на конкурса "Shot on iPhone"

Ако ще споделяте снимки обаче, обърнете внимание на "дребния шрифт"
Apple даде официален старт на тазгодишното издание на фотографския си конкурс за снимки, направени с нейни смартфони. Ако желаете да участвате, то можете да споделяте творбите си до 7-ми февруари. Най-добрите снимки ще бъдат използвани за билбордове, ще бъдат излагани в търговски обекти на компанията, както и онлайн.

За участие в конкурса трябва да публикувате снимките си в Twitter, използвайки хаштага #ShotOniPhone. Трябва също да споделите и информация за това какъв модел устройство сте използвал(а). Налице е и възможност фотоси да бъдат изпратени директо на Apple на адрес shotoniphone@apple.com, като трябва да кръстите файла, спазвайки следния формат "име_фамилия_модел на iPhone" (разбира се, на латиница).

Снимките могат да бъдат директно от камерата на устройството, както и да са обработвани.

Някои от правилата на конкурса обаче предизвикаха възмущението на фотографи. Един от тях, Тревър Малман, изрази мнението си в пост в Reddit. На практика фотографите дават права на Apple да използват снимките както пожелаят в замяна тяхното име да бъде обявявано всеки път, когато техните творби бъдат използвани по някакъв начин.

От самата Apple посочват с по-дребен шрифт накрая на правилата: "Запазвате правата си върху фотографията, но, изпращайки снимката си, давате на Apple световен, неотменим, неизключителен лиценз за период от една година за ползване, модифициране, публикуване, показване, разпространяване, създаване на производни творби и възпроизвеждане на снимката в Apple Newsroom, apple.com, Twitter, Instagram, търговски обекти на Apple, Weibo, WeChat, на билбордове, както на всякакви вътрешни изложения на Apple. Всяка репродуцирана фотография ще включва споменаване на автора."

Според Малман Apple трябва да компенсира по по-адекватен начин фотографите. В крайна сметка целта на компанията е да продава повече смартфони. В същото време, по думите му, споменаването на автора не плаща сметките му.
още по темата

Ясни са финалистите в конкурса 2019 Sony World Photography Awards в разделите Любители и Младежи

Състезанието отчита рекорден интерес, победителите ще бъдат обявени на 17 април
05.02.2019 / 04:01

Apple работи по 3D камери, използващи лазер

Подобренията може би ще бъдат представени в iPhone през 2020
31.01.2019 / 11:13

900 млн. е установената база потребители на iPhone

Компанията загатва за падане на цените в някои държави
30.01.2019 / 10:46

Apple може би ще създаде абонаментна услуга за игри

Ще стане ли компанията следващия Netflix на игрите
29.01.2019 / 11:08

Apple "възроди" най-евтиния си смартфон

Спреният от продажба iPhone SE бе върнат сред предложенията на компанията
21.01.2019 / 02:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.