Семена покълнаха на Луната

Заслугата е на китайската мисия Chang'e-4
Растението, което виждате в почвата по-горе, може и да не изглежда като нещо особено, но това представлява голяма крачка в изследването на космоса. Семената от памук, които бяха занесени на Марс на борда на китайската мисия Chang'e-4 са покълнали. За първи път в историята успяваме да отгледаме растения на лунната повърхност, макар че те нямат пряк достъп с нея. Семената от памук, картофите, дрождите и яйцата на плодови мушици вместо това са поставени в запечатана самоподдържаща се биосфера, която осигурява необходимия климат и условия.

Трябва да се проведат обаче още експерименти. Китай трябва да покаже, че растенията могат да продължат да се развиват, а това е доста трудно като се имат предвид големите температурни амплитуди и ниската гравитация. Лендърът трябва да положи големи усилия, за да предпази условията на биосферата и да пази нейната вътрешна среда сравнително постоянна.

Дори с тези предизвикателства случилото се е значително постижение, тъй като означава, че астронавтите ще има реален шанс да отглеждат растения на мисиите, за да ги използват за храна, гориво и други ресурси. Това може да олекоти товара при дългосрочните мисии до Луната и Марс и ще позволи да се продължи престоят далеч от Земята дори когато първоначалните запаси намалеят. Има още доста работа, преди да се създадат ферми в космоса, но поне най-накрая те започват да изглеждат като нещо доста възможно за постигане.
още по темата

Greenpeace стартира проектa EarthApp за "състаряване" на Земята

Целта е да се покажат на максимално количество хора катастрофалните промени в климата
25.07.2019 / 06:25

Ако ще посещавате Луната, се облечете топло

Там е по-студено от очакваното, показват данните на китайската мисия Chang’e 4
04.02.2019 / 12:23

Лендър на НАСА публикува селфи от Марс

InSight е изпратил 11 снимки от повърхността на планетата
17.12.2018 / 09:56

Вече можете да чуете как звучи вятърът на Марс

Аудиозаписът е направен от лендъра InSight на НАСА
10.12.2018 / 01:33

Китай с първа мисия до обратната страна на Луната

Космическият кораб ще бъде изстрелян на 8 декември.
07.12.2018 / 04:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.