Руснаци подготвят услуга за космическа реклама

Логото на фирмата ви може да е сред звездите за $600 хил. на денонощие
Руският стартъп StartRocket работи върху услуга, която ще позволи разполагане на светещи реклами в нощното небе. Космическите билбордове ще се изграждат от множество малки спътници.

Размерът на рекламите ще е между 1 и 3 кв. км, ще се осветяват от слънцето и се очаква да бъдат видими както нощта, така и през деня. Спътниците ще се намират на височина 400-500 км.

От StartRocket предвиждат възможност посланията да бъдат сменяни до три пъти на денонощие. Т.е. клиентите ще могат да заплатят за 8, 16 и 24 часа на цени съответно 200, 400 и 600 хил. долара. В компанията са убедени, че с течение на времето цените на услугата ще спадат. Създателите на проекта коментират, че цената на орбиталната реклама за минута е съпоставима с тази на телевизията.

Космическите билбордове ще заемат малка част от нощното небе. От повърхността на Земята те ще изглеждат съпоставими с размера на Луната.

Първоначално от компанията са планирали да формират рекламните изображения с използване на един голям спътник, но по технически причини е преминато към групировка от по-малки обекти. Пред руското издание CNews Владлен Ситников, който стои в основата на проекта, споделя, че няколко компактни спътника са по-лесни за управление.

В момента StartRocket водят преговори с потенциални клиенти. Засега обаче няма информация за сключени договори.

Ситников допълва още, че пълноценен старт на проекта може да се очаква едва след набиране на необходимите инвестиции. Появата на космически билбордове пък може да се очаква две години след все още предстоящата тестова фаза.

Към момента StartRocket са доказали научно, че могат да използват отразена слънчева светлина за изобразяване на космическите реклами. Предстоят тестове и съставяне на техническа документация.

От Futurism.com са потърсили за коментар специалист, работещ в сферата на правните въпроси, касаещи космоса и спътниците. По думите Ранди Сегал от компанията Hogan Lovells, е възможно проектът да се сблъска с регулаторни трудности.


още по темата

Google ще забрани блокирането на реклами в браузъра Chrome?

Новият манифест на Chrome може да усложни борбата с нежеланото съдържание
25.01.2019 / 06:35

Space X показа първия си междузвезден кораб

Засега компанията планира тестове на суборбиталната модификация на BFR, но в близко бъдеще трябва да се появи и орбиталната версия
11.01.2019 / 11:30

Китай с първа мисия до обратната страна на Луната

Космическият кораб ще бъде изстрелян на 8 декември.
07.12.2018 / 04:06

Ричард Брансън: Ще изпратя хора в Космоса до Коледа

Ако Virgin Galactic успее да спази този невероятен срок, компанията ще изпревари Blue Origin и SpaceX
03.12.2018 / 12:41
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.