Астрономи засякоха тайнствени радиосигнали, идващи отвъд нашата галактика

Вече стана ясно, че астрономите са засекли и други тайнствени сигнали идващи отвъд пределите на нашата галактика. С помощта на канадския експериментален телескоп за водородни изследвания (CHIME) те са записали цели 13 отделни радиосигнала, от които шест повтаряеми, идващи от галактика разположена на 1,5 милиарда светлинни години от нас. Всеки отделен сигнал съдържал в себе си енергия 25 милиона пъти по-голяма от тази на нашето слънце, а най-ниската регистрирана честота била от 400MHz до 800MHz.

Събраната информация е внушителна с оглед това, че по време на появата на сигналите – записани в рамките на три седмици от юли до август 2018 - телескопът бил още в "подготвителна фаза". Т.е. не е бил напълно функционален, което означава, че навярно в бъдеще се очаква да бъдат открити още много такива сигнали. Учените все още гадаят какъв точно е техният произход. Може би са породени от магнетари, или от бързо въртящи се неутронни звезди с огромно магнитно поле. Но независимо от това какво ги е породило, самият факт, че сме успели да ги регистрираме, е значим научен пробив.

Засега сме успели да запишем единствено бързо повторяеми радиосигнали. Професорът от Университета в Торонто Чери Нг заяви, че "разстилането" (или влиянието на електроните и магнитните полета върху сигнала по време на дългото му пътуване до нас) би помогнало да изясним техния произход. Единственото сигурно нещо е, че подобни сигнали вероятно са много по-обичайно явление, отколкото ни се е сторило първоначално. След като учените са успели да наблюдават 13 от тях още в подготвителната фаза на CHIME, се очаква да бъдат записани още много такива, след като телескопът влезе в пълна експлоатация. Навярно бързите радиосигнали са нещо често срещано във вселената, ние просто сме успели да ги засечем едва сега.

още по темата

Електронен микроскоп снима видео на атомно ниво

Устройството подава данни с обем 4TB в минута
26.02.2019 / 12:28

Ричард Брансън: Ще изпратя хора в Космоса до Коледа

Ако Virgin Galactic успее да спази този невероятен срок, компанията ще изпревари Blue Origin и SpaceX
03.12.2018 / 12:41
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.