CES 2019: Най-добрите джаджи за борба със стреса и болката

Ето кои нови устройства могат да улеснят ежедневието ни
Технологиите би трябвало да улеснят нашия живот, но всъщност е доста трудно да се намерят джаджи, които са създадени на базата на точната наука и които наистина могат да намалят дискомфорта и да подобрят ежедневието ни. Ето кои са най-добрите устройства за борба със стреса и болката, представени на тазгодишното международно изложение за потребителска електроника – Consumer Electronics Show (CES).


CES 2019: Най-добрите джаджи за борба със стреса и болката


Touchpoint Basic срещу стрес (160 долара)
Днес добре разбираме отрицателното влияние на стреса върху нашия живот. Той може да доведе до всякакви видове физически симптоми, като е установено, че 1 млн. души всеки ден си взимат болничен заради стрес. Touchpoint Basic представлява две преносими устройства с размерите на часовник, които излъчват вибрации с три различни степени. Идеята на изобретението е, че двустранната стимулация може да намали физическото отражение на стреса само за 30 секунди, забавяйки сърдечния ритъм и премахвайки усещането за пеперуди в стомаха.

Само с едно натискане на бутон устройството се активира и съответно потребителят може да избере коя вибрация предпочита. Двете части трябва да се държат близо, за да се синхронизират и да работят едновременно. Основният недостатък на Touchpoint обаче е, че вибрациите са доста шумни. Въпреки това Touchpoint може да спечели потребителите със своята сравнително ниска цена и компактност.


CES 2019: Най-добрите джаджи за борба със стреса и болката


Omron HeartGuide за следене на кръвното налягане (500 долара)
Не е лесно да се измери кръвното налягане, но винаги е по-добре то да се следи редовно. Затова Omron разработват смарт часовник, който може точно да измерва кръвното и да изпраща данните към приложение на вашия телефон. В устройството има разширяваща се лента, като при стандартните апарати. Omron HeartGuide позволява ръчно да се засичат резултатите или да се настрои график, когато това да се прави автоматично, включително вечер по време на сън.

Със сигурност подобно устройство ще представлява интерес за всеки потребител с високо кръвно налягане. От друга страна цялостната картина на кръвното налягане може да се окаже изключително полезна за вашия лекар. В допълнение смарт часовникът може да брои крачки и да следи вашия сън. Освен това HeartGuide може да приема уведомления от телефона ви.


CES 2019: Най-добрите джаджи за борба със стреса и болката


Stanley Black & Decker Pria като домашен помощник (500 долара)
Може би асоциирате името на компанията с инструменти за индустрията и дома, но Stanley Black & Decker работи в редица сфери. Pria е домашен помощник, който може да отговаря на гласови команди. Устройството също така може да разпределя лекарства (до 28 дози), да прави напомняния и да провежда видео разговори, благодарение на своята вградена камера, говорител и микрофон. Също така Pria не е необходимо да бъде близо до човека, за когото се грижи 24/7. Устройството може да следи показатели и да информира за промяна чрез приложение на вашия таблет или телефон.

Когато дисплеят се активира, на него се появяват две очи и уста, като създателите на устройството са се опитали да придадат известна персоналност на женския глас. Лекарствата се пускат в чаша, така че Pria може да записва всяка приета доза. Освен това домашният помощник е свързан с облака и разчита на Microsoft Azure. Също така той може да бъде настройван да напомня не само за лекарства, а за всичко останало. Потребителят, който следи работата на устройството ще получава уведомления, ако напомнянето е пропуснато, за да провери състоянието на пациента. За да се улесни това Priа разполага с опция за видео разговори, която е ограничена до контактите, които добавите.

Системата може да се използва от няколко членове на семейството, но за тази цел трябва да се плаща месечен абонамент от 40 долара. Устройството ще бъде пуснато в продажба по-късно тази година.


CES 2019: Най-добрите джаджи за борба със стреса и болката


Quell 2.0 за облекчаване на болка (300 долара)
Хроничните болки са сериозен проблем за милиони хора. В дългосрочен план например при болки в гърба могат да се взимат обезболяващи, които обаче имат странични ефекти, а и могат да доведат до пристрастяване или по-сериозни медицински проблеми. Quell е алтернативно решение, като устройството подава леки шокове, за да премахне болката.

Quell е малко устройство, което се поставя на крака. Второто поколение беше представено по време на CES 2019, като то е с 50% по-компактно и с 20% по-мощно от своя предшественик. Приложението също така е с нов дизайн и сега включва повече възможности за персонализация, така че ефективно да помага при болка. Също така по-късно тази година Quell ще разполага и с нови опции за терапия.
още по темата

Импулсна технология размразява прозорци за секунда

Ако екипът на университетите UIUC и Kyushu University успее докрай в своите опити, скоро може да забравим досадното чистене на прозорците на автомобила посред зима
03.09.2019 / 02:13

Крачка напред към създаването на най-големия телескоп

Този месец екипът, работещ по Giant Magellan (GMT), завърши втория от седемте първични огледални сегмента
01.08.2019 / 11:09

Софтуерен ъпгрейд ще направи смарт часовниците много по-полезни

Устройствата вече ще могат да определят какво точно правим с ръцете си
08.05.2019 / 05:46

Учени дадоха инфрачервено зрение на мишки, хората са следващите

Чрез експеримента мишките са били способни да "видят" инфрачервена светлина с дължина на вълната 980 нанометра
01.03.2019 / 12:48

CES 2019: AMD представи първата 7-нанометрова видеокарта

Radeon VII идва в началото на февруари на цена $699
10.01.2019 / 11:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.