Editorial: Сгъваемите смартфони – закъсняло бъдеще или необходимо настояще?

Кой не би искал да има 10 сгъваеми инча в джоба си?
Вървя по улиците на Токио за пръв път, крачката ми е бодра и уверена, погледът – целеустремен, светъл – сравним с погледа на герой от младежка съветска фантастика. Тълпите не ме плашат, шумът на околната реалност, която неизбежно преминава онази невидима квантова граница между настояще и минало, е просто фон за моите безметежни приключения. В джоба ми се намира моят персонален комуникатор – който в миналото са наричали смартфон – устройство, способно да се свърже към мощен сървър и да ми достави всяка необходима информация за секунди.

Изваждам комуникатора и с отработено движение превръщам тънкото и дълго устройство в правоъгълник с размерите на лист А4. Картата на Токио оживява, а глас в ушите ми нежно декламира необходимите посоки, с усърдието на първокласник, научил наизуст първото си стихотворение. След кратка визуална справка сгъвам обратно комуникатора си, пъхам го в джоба на дънките и продължавам да попивам амалгамата от цветове, звуци, миризми и онзи трепет да бъдеш някъде за първи път.

Editorial: Сгъваемите смартфони – закъсняло бъдеще или необходимо настояще?

Горните два абзаца биха могли да принадлежат спокойно както на научнофантастичната литература, така и да бъдат плод на труда на екип рекламни специалисти, чиято единствена цел е да преместят въпросното сгъваемо устройство от витрината на магазина в джоба на потребителя. Да се върнем обаче в настоящето – което е обсебено от технологичната действителност на CES 2019 – едно от най-големите събития за потребителска електроника.

Едно много важно събитие задвижи брауновото движение на мислите ми и насочи електрическите импулси по аксоните, през дендритите на моите неврони в посока към настоящите разсъждения. Броени часове преди написването на този материал, една никому неизвестна компания представи първия сгъваем смартфон с гъвкав дисплей, който на практика всеки може да си купи. Още сега.

Royole FlexPai

Royole FlexPai


Това събитие моментално промени фокуса по темата сгъваеми смартфони и от далечна спекулация на ниво прототип, тези устройства се превърнаха в технологичния еквивалент на данъчен инспектор, който звъни на вратата. Всички знаем, че данъчните инспектори не могат да бъдат пренебрегнати. Същото важи и за вече съвсем реалните сгъваеми джаджи, описани в първите два фантастични абзаца.

Foldable – що е то?

Много от вас най-вероятно помнят обикновените сгъваеми телефони – тип мида – и когато терминът "сгъваем" се появи до "смартфон", си представят нещо подобно. Отговорът се намира някъде по средата. Основното в новата вълна подобни устройства е наличието на гъвкав дисплей, който може да се прегъне почти напълно в себе си, без да се разхвърчи на парчета. Не е ясно на кого е хрумнала тази идея първоначално, но теоретичните предимства на подобен смартфон не са никак малко.

Editorial: Сгъваемите смартфони – закъсняло бъдеще или необходимо настояще?


Предимства/о?

Всъщност, голямото предимство е само едно и то е ясно като софийски ден с нива на PM2.5 частици във въздуха в границите на 5-10. Неслучайно през последните години производителите на смартфони правят едно единствено нещо – опитват се да увеличат размера на дисплея. Това доведе до странни метаморфози – навремето 5-инчов телефон беше нещо огромно, а днес тези устройства вече се наричат "компактни" версии на още по-големите си събратя. Резултатът беше 6 и дори 7-инчови телефони, с които потребителите боравеха трудно – дори с две ръце.

Следващата стъпка беше свиването на рамките – за да бъде изстискана и последната полезна площ от предната част на смартфона и да бъде впрегната тя за благото на дисплея. Естествено, подобен поход е обречен, защото рамките или загубата им могат да спечелят няколко милиметра в джоба на потребителя, а това никак не е достатъчно.

Editorial: Сгъваемите смартфони – закъсняло бъдеще или необходимо настояще?

Тук на сцената идва идеята за сгъваемите смартфони – реално таблети с размер 7-8-9 инча, които се прегъват на две или три части, за да се превърнат в познатото правоъгълно блокче, толкова по-удобно за носене. Така въпросният турист от абзац 1 би могъл да има по-добър поглед върху картата на Токио, когато пожелае, без това да означава голямо и неудобно за носене устройство. Той може да гледа филм на 10-инчов екран, докато пътува към Япония в самолета половин денонощие, а след това да прибере в джоба си стандартен 6-инчов телефон.

Недостатъци

Появата на първото подобно устройство на CES 2019 отговори на доста възникнали въпроси, свързани с тази технология, и породи два пъти повече. Royole FlexPai има 7,8-инчов гъвкав дисплей, който наистина се сгъва – наполовина, за да намали размера на таблетоподобното устройство до смартфон размери.

Първият проблем с подобен сценарий веднага лъсна, като намазана с плажно масло дама, събираща топлина под лъчите на корсиканското слънце. Подобно прегъване не може да се осъществи на идеални 180 градуса (поне засега). Което компрометира дизайна на въпросния сгъваем смартфон, прави го дебел, грозен, неудобен за работа в сгънато положение.

Editorial: Сгъваемите смартфони – закъсняло бъдеще или необходимо настояще?

Проблем номер две е следствие от техническото изпълнение на подобен вид устройства. Сгъването и разгъването изисква някакъв вид механична панта/сглобка/подвижен механизъм. Всяка подобна постановка е податлива на износване – след 100-1000 или колкото е необходимо цикли на отваряне и затваряне, механизмът ще се износи, ще стане хлабав и казано най-общо – ще спре да функционира според очакванията.

Проблем номер три е косвено свързан с горните два – това е здравината на дисплея и на устройството като цяло. Още от Infinity дисплеите на Samsung е известно колко по-крехки са те при изпускане и удар, в сравнение с по-конвенционалните им събратя. Кой ще си купи устройство за 2 и повече хиляди лева, за да го унищожи още при първото изпускане – а такова неминуемо ще има.

Двете хиляди лева водят до проблем номер 4 – който е цената, както можете да се досетите. Моето предположение от 2000 лева може да се окаже доста скромно и оптимистично. FlexPai струва 1140 евро (2200 лева), но големите играчи – Samsung, Huawei, LG, Google – които разработват подобни устройства, надали ще се вместят в подобна рамка. И без да екстраполираме ненужно – тези сгъваеми смартфони ще бъдат прекалено скъпи – поне през първите няколко години от съществуването си. Дали компаниите ще имат ресурс, желание и търпение да поемат загубите и да продължат да ги налагат – това само времето ще покаже.

Закъсняло бъдеще или необходимо настояще?

От написаното по-горе сякаш излиза, че бъдещето е закъсняло – не само защото тази технология е в разработка от близо десетилетие – най-вече заради броя на проблемите, отнесен към едното, макар и голямо, предимство. Невинаги обаче в технологичната реалност законите на математиката важат с пълна сила – примерите са твърде много.

Безкрайното удобство да имаш в джоба си компактен комуникатор, който може да се превърне в таблет за консумация на мултимедия и удобна работа в задачи, които изискват по-щедър визуален мащаб, може да се окаже напълно достатъчно, за да накара потребителите да извадят 2-3 хиляди от джобовете си (или от кредиторите си). Ерго – производителите да се справят с всички детски болести на подобна млада технология и след 3-4 години всеки да носи 10 сгъваеми инча в джоба си. Кой би казал "не" на подобно изречение? :)
още по темата

Сгъваем смартфон от Apple през 2020 г.?

Патент на компанията показва, че се работи в тази насока
22.02.2019 / 02:25

LG засега не възнамерява да пуска сгъваем смартфон

Компанията разполага с необходимите технологии, но предпочита да изчака и оцени реакциите
19.02.2019 / 08:17

Canalys: Китайските производители на смартфони са заели 1/3 от европейския пазар

4% спад на доставките отчитат анализаторите
18.02.2019 / 12:50

Компанията зад Alcatel и BlackBerry готви смартфон-гривна

ZTE също подготвя такъв продукт
18.02.2019 / 11:04

Сгъваем смартфон се появи в реклама на Samsung

Според някои обаче видеото е по-скоро концептуално, смартфонът – също
04.02.2019 / 12:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.