Камера с Intel процесор използва AI, за да защити дивите животни в Африка

TrailGuard на Resolve може да забележи бракониерите навреме
Технологиите вече се използват, за да се спират бракониерите. Често обаче техните възможности са ограничени единствено до следенето на нарушителите, когато те са на близко разстояние или след като престъплението вече е факт. Затива неправителствата организация Resolve предприема действия в тази насока – скоро тя разработи нова версия на своята камера TrailGuard, която използва изкуствен интелект, за да идентифицира бракониери в Африка, преди те да са заплашили някой от изчезващите видове. Устройството разполага с процесор за компютърно зрение на Intel (Movidius Myriad 2), който може да открива животни, хора и превозни средства в реално време, а това на свой ред дава възможност на парковите рейджъри да се намесят, преди да е твърде късно.

Технологията обещава не само да бъде по-ефективна от предишните камери, но и по-ефекасна. Камерите, следящи за бракониерство, обикновено изпращат уведомления винаги, когато засекат движение. Това обаче води до фалшиви аларми и намалява живота на батерията до 4 седмици. При камерата TrailGuard движението само я активира, а сигнал се изпраща едва когато бъде засечен човек. Това от една страна понижава броя на изпращаните уведомления и от друга значително увеличава издръжливостта на батерията. Камерата на Resolve почти не се нуждае от енергия през повечето време и издържа със зареждане около година и половина. Чрез подобно устройство парковите рейджъри няма да рискуват своята сигурност толкова често, както преди. В допълнение камерата е с големината на молив, което също така ще я направи незабележима за бракониерите.

Очаква се камерата да влезе в употреба сравнително скоро. Resolve работят с Националното географско общество и Фондацията на Леонардо ди Каприо, за да разпространят хардуера в 100 африканска резервата през 2019, като започнат с Гарамба и Серенгети. След това вероятно устройството ще бъде доставено в югоизточните части на Азия и Южна Америка, което ще помогне на парковете по-активно да се справят с бракониерите.
още по темата

Oracle предрече, че скоро всички данни ще се управляват от ИИ

Развитието на автономните бази данни ще увеличи производителността и рентабилността на бизнесите
13.02.2019 / 12:02

AI на DeepMind победи професионални геймъри на StarCraft II

След 10 поредни загуби, професионалистите все пак успяват да спечелят срещу изкуствения интелект
25.01.2019 / 01:37

AI "вижда" обекти в тъмното

Откритието има приложение във фотографията, медицината и астрономията
13.12.2018 / 01:06

Невронна мрежа подобрява графиката на Doom

Дали изкуственият интелект може да се използва за опресняване на класически заглавия?
12.12.2018 / 12:50

Изкуствен интелект прави репродукции на класически художествени произведения

RePaint може да ви нарисува Моне не по-зле от талантлив художник
29.11.2018 / 12:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.