Хакери терористи превзеха изоставени профили в Twitter

Използвали са стари пропуски в сигурността, за да разпространяват идеология си
Въпреки напредъкa, който Twitter постигна при отстраняването на терористи от платформата си, социалната мрежа трябва да извърви още дълъг път. Стана ясно, че поддръжници на "Ислямска държава" са поели контрола над отдавна изоставени профили в Twitter, за да разпространяват своята идеология. Те всъщност са използвали стари пропуски в сигурността - много от профилите са с имейл адреси, които вече са изтекли или не съществуват, често с имена идентични с тези в Twitter. Социалната мрежа не потвърждава имейл адреси вече почти десетилетие, което позволява услугата да се използва и без актуална поща. А тъй като компанията само отчасти скрива тези адреси, то се оказва доста лесно да се превземат и да се променят паролите.

Хакерите често се публикуват снимки, видео клипове и текстови съобщения, опитващи да привлекат нови членове и да се пропагандира насилие. Някои от профилите обаче имат десетки хиляди последователи. Макар че едва ли ще може да се повлияе на голяма част от тази аудитория, все пак това представлява опасност.

Twitter вече са спряли по-голямата част от профилите. В изявление говорителят на компанията признава, че това не е нов проблем и работят по намирането на решения, които ще защитават потребителските профили.

Вярно е, че ситуацията вече се е подобрила (платформата сега верифицира имейли по време на вписване в социалната мрежа) и част от вината за случилото се е на имейл услугите, които позволяват валидността на адресите да изтекат. Все пак Twitter трябва да положи още усилия в тази посока като верифициране на имейли за по-старите потребители. Това ще попречи на "Ислямска държава" и други подобни групировки да се възползват от изоставените профили.
още по темата

Студент в САЩ с обвинение за разработка на ОС за терористи

Целта е била създаване на "лека, бърза и сигурна" платформа на базата на Gentoo Linux
20.11.2019 / 03:00

Twitter пуска опростен уеб интерфейс за някои потребители

В него ще има бутон за емоджита и бърз достъп до клавиатурата
23.01.2019 / 09:30

Бъг в Twitter е показвал лични съобщения през последните пет години

Грешката се е получавала, когато потребителите на Android са правили промени в настройките на профила си
18.01.2019 / 12:14

YouTube е изтрил 58 млн. видеа между юли и септември

Компанията е премахнала 1,7 млн. канала и над 224 млн. коментара
14.12.2018 / 11:18

Twitter забранява фалшив профил на Путин, следван от истинския Путин

Руските власти са подали оплакване към социалната мрежа
29.11.2018 / 04:56
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.