Система с ИИ на NVIDIA "сглобява" фотореалистични изображения

Дали това е бъдещето на портретния режим в смартфоните?
Изследователи от NVIDIA публикуваха статия, в която описват своя разработка, можеща да създава реалистични изображения, наподобяващи визията на истински снимки. Технологията се върти около архитектура за т.нар. генеративно-състезателни мрежи (generative adversarial networks – GAN), при които се използва трансфер на "стилове" за получаване на крайното изображение.

Според изследователите традиционните GAN предлагат прекалено малко контрол върху крайния резултат. Създаденият от тях генератор обаче дава възможност за фино отделяне на отделните аспекти на изображенията, без необходимост от човешка намеса. Системата разглежда изображенията като набор от стилове, всеки от които управлява различни детайли в крайния резултат.

Елементите са разделени в три категории Coarse (Груби), Middle (Средни) и Fine (Фини). При създаването на портрети например те включват елементи като особености на лицето, коса, цвят на очите, форма на лицето и т.н. Системата може да таргетира и съвсем фини детайли като текстури, къдрици и посока на падане на косата.

Във видеото долу можете да видите демонстрация на разработката. Възможно е технологията един ден да се превърне продукт за крайни клиенти или бизнеси, даващ възможност за "сглобяване" на фотореалистични изображения.


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.