Електрически бинтове със собствено захранване ускоряват оздравяването

Раните се затварят само за няколко дни вместо за седмици
Учените от дълго време знаят, че електричеството може да ускори заздравяването на кожните рани, но необходимото захранване обикновено е приковавало пациентите до машини за електротерапия. В бъдеще обаче подобен вид лечение може би няма да бъде по-сложно от старомодните грижи за раните. Учени в САЩ и Китай наскоро са разработили електрически бинтове със собствено захранване, които са лесни за носене. Те съдържат миниатюрни електроди, захранени от наногенератори, поставени върху тялото. Пациентите трябва само да дишат и движението на гръдния кош активира наногенераторите, изпращайки импулси с ниска интензивност към ранената област.

Макар че все още не е ясно как точно тези импулси помагат, учените са забелязали, че те ускоряват заздравяването на тъканта. Импулсите също така произвеждат допълнителни биохимични вещества, които допринасят за възстановяването на кожата.

При проведените лабораторни тестове резултатите са били впечатляващи. Раните при гризачи , които обикновено заздравяват за две седмици, с електрическия бинт са се затворили само за три дни. Технологията използва сравнително често срещани материали и е лесна за направа, така че не би трябвало да бъде много по-скъпа от традиционния бинт. На този етап основното предизвикателство е проектът да се завърши. Екипът иска да го тества върху прасета (тъй като тяхната кожа е близка до човешката), а след това трябва да се проведат и изследвания с хора. Ако те се окажат успешни, то определено това откритие значително ще намали времето за лечение.
още по темата

Сензори без батерии събират енергия от радио честотите

Wiliot може да постави свързани тагове върху дрехи и хранителни продукти
17.01.2019 / 10:38

Флоуридът е в основата на по-дълготрайните батерии за електрически автомобили

Освен това те ще бъдат много по-безопасни за околната среда
10.12.2018 / 09:55

Учените случайно са създали ензим, който разгражда пластмаса

Мутиралият ензим разгражда пластмасата само за броени дни.
18.04.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.