Facebook събира потребителски данни от приложения като Tinder, OKCupid и други

Те споделят информация чрез SDK на Facebook
Ако някога сте се чудили как точно определени приложения споделят потребителски данни с Facebook, то новият доклад на германската компания за мобилна сигурност Mobilsicher обяснява детайлно как това се случва. Екип е тествал Android версията на редица приложения – сред които Tinder, Grindr, OKCupid; приложения за здраве като Pregnancy+ и MigraineBuddy; а също така и приложения, свързани с религия, като Bible+ и Muslim Pro – и установя, че личната информация се събира чрез набора от инструменти за софтуерна разработка (SDK) на Facebook. Данните могат да включват IP адреси, типа на устройството и уникалния за потребителите идентификационен номер за реклама – а информацията се прехвърля в момента, в който вие отворите приложението.

SDK на Facebook позволява на разработчиците да имат достъп до Facebook Analytics и да дадат възможност на своите потребители да се вписват със своя профил в социалната мрежа. В политиките на компанията се уточнява, че тя може да събира информация чрез приложения на трети страни, използвайки своите SDK и АPI. Според Mobilsicher поне някаква част от разработчиците са смятали, че събираните данни са анонимни, но въпреки че потребителските имена не са включени, използването на идентификационния номер за реклама е достатъчен. На практика щом влезете във Facebook през мобилното си устройство поне веднъж – независимо дали става дума за браузър или приложението на социалната мрежа – компанията може да свърже идентификационния номер за реклама с вашия профил.

Това разкритие следва скорошния материал на New York Times, в който се описва колко много потребителски данни споделя Facebook с компании като Apple, Netflix и Spotify. Докладът на Mobilsicher още по-ясно отново показва колко малко контрол имат потребителите над своята информация и за какво я използва социалната мрежа.
още по темата

Facebook е съхранявала стотици милиони пароли в незащитен вид

Достъп до тях са имали хиляди служители на социалната мрежа
25.03.2019 / 11:33

Google ще забрани блокирането на реклами в браузъра Chrome?

Новият манифест на Chrome може да усложни борбата с нежеланото съдържание
25.01.2019 / 06:35

10-годишното предизвикателство на Facebook – дали е просто невинно меме?

Или снимките се използват за обучаване на изкуствен интелект
25.01.2019 / 05:39

Facebook ще спре приложението за снимки Moments на 25 февруари

Причината е липса на популярност сред потребителите
25.01.2019 / 10:40

Как да защитим самоличността си онлайн през 2019 г.

Увеличете сигурността на паролите си чрез спазването на няколко прости правила
10.01.2019 / 05:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.