Смартфони с лицево отключване могат да бъдат заблудени от гипсов модел

Face ID функцията на Apple все още е лидер в тази категория
Журналисти от списанието Forbes проведоха тест на системите за разпознаване на лица, налични в съвременните смартфони. Те се опитаха да ги заблудят, използвайки триизмерна модел на човешка глава.

Въпросният модел е изготвен от студиото Backface в Бирмингам, Великобриания, като с помощта на 50 камери е заснета максимално точно главата на един от журналистите. След това, на базата на тези данни, на 3D принтер, е отпечатан модел, използван за тестовете. За този процес са били необходими няколко дни и около 300 паунда (~650 лв.).

В тестовете са били използвани няколко от най-популярните смартфони от 2018 г.: iPhone X, LG G7 ThinQ, Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy Note 8 и OnePlus 6. Оказва се, че най-надеждна система за отключване чрез лицево разпознаване (все още) притежават смартфоните на Apple. Face ID в iPhone X е отказала да разблокира устройството.

Всичките останали продукти, базирани на Android, пък са били заблудени от триизмерния модел. Причина за това е, че в тях се използва далеч по-проста система – чрез обикновената селфи камера. Затова тези устройства често могат да бъдат отключени дори чрез снимка.

Интересно е да се допълни, че смартфоните на Samsung притежават система за сигурност, която разпознава ириса в окото на потребителя. Тя също не е била заблудена от гипсовия модел.

Също така е редно да се каже, че на пазара вече има продукти, базирани на Android, които са оборудвани с по-съвършени системи за лицево разпознаване. Пример в тази насока е Mate 20 Pro на Huawei. Този смартфон обаче не е тестван от колегите във Forbes.

От там допълват още, че гипсовата глава не е успяла да излъже и системата Windows Hello, която се използва в някои компютри с операционна система от Microsoft.
още по темата

HP разширява своето OfficeJet Pro портфолио

Компанията представя Smart принтери, които помагат на малките фирми да пестят време
25.04.2019 / 11:44

Скрипт може да преминава аудио версията на reCAPTCHA

Филтърът срещу спам се използва от над 3,8 млн. сайта, включително и почти 600 български
14.01.2019 / 06:14

Какво да очакваме от iPhone през 2019 г.?

Според слуховете новите модели на Apple има система с три камери и по-малък прорез в екрана
09.01.2019 / 03:43

USB-C предлага защита срещу компрометирани устройства

Платформа USB Type-C Authentication Program минимизира рисковете за сигурността при използването на USB устройства
03.01.2019 / 01:03

Как да защитим смартфона си

Използвайте официални магазини за приложения, следете исканите права за достъп и не се доверявайте на непознати разработчици
19.12.2018 / 05:42
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.