Колко струват откраднати лични данни

Човек може да си купи всичко – от лични съобщения във Facebook до данни за достъп до сървъри
160 млрд. долара годишно генерира пазарът на крадени данни, изчислява експертът по компютърни престъпления Майк Макгуайър, цитиран от FreedomOnline.bg. В това число влизат както големи информационни масиви, например списъци с данните на клиенти, както и данни на обикновени потребители.

На нелегалните пазари за данни се продава всичко: от лични съобщения във Facebook до данни за достъп до сървъри. В повечето случаи цените са много достъпни и позволяват кражба на самоличност и пробив в информационната сигурност на една организация срещу съвсем скромна инвестиция.

Из интернет се продава дори достъп до критично важни информационни системи се продават буквално за жълти стотинки. Изследователи от McAfee посочват пример, в който данните за достъп до устройство на територията на американско летище се продават за едва 10 долара. Става дума за достъп през RDP (Remote Desktop Protocol), като данните за влизане в устройството са били откраднати и пуснати за продажба в един от нелегалните онлайн пазари UAS Shop.

"Атака срещу определена мрежа може да се окаже изключително лесна и евтина. Престъпници като авторите на рансъмуера SamSam например трябва да похарчат само 10 долара. Срещу това те получават данни за достъп през RDP, с които могат да заразят устройството с рансъмуер и да искат откуп от порядъка на 40 хил. долара. Това не е никак лоша възвращаемост на инвестицията", коментира Джон Фокър от McAfee.

Междувременно цената на фалшив американски паспорт с откраднати лични данни може да достига 2000 долара по данни на Experian. Фалшива диплома пък може да се купи за между 100 и 400 долара, а шофьорска книжка – за около 20 долара. Между 20 и 200 долара струват крадени данни за достъп до платежна услуга като PayPal.

В нелегалните онлайн магазини, очаквано, могат да се намерят и масиви от лични данни, съдържащи електронни пощи, телефонни номера, физически адреси и т.н.. Според Trend Micro цената на списък с мобилни телефони номера може да струва до 1240 долара, а такъв със стационарни номера – до около 1930 долара.

През ноември 2018 г. BBC съобщи за данни от 81 хил. хакнати Facebook профили, които се продават в интернет. Данните са предимно лични съобщения между потребители. Допълнителна проверка установи и данни от 176 хил. профили като например имейли и телефонни номера.

През септември 2018 г. данните на 29 млн. потребители на Facebook бяха откраднати след атака срещу социалната мрежа. Откраднатите данни включват имена, телефонни номера, имейл адреси, пол, религия, местоживеене, рождена дата, образование, месторабота, места, на които потребителят се е тагнал и други.

Как да се предпазим от кражба на лични данни

Няма как да очаквате да сте напълно защитени от кражбата на лични данни. Всеки обаче може да предприеме прости мерки, чрез които рисковете могат да бъдат намалени значително:

- Научете се да разпознавате и предпазвате от фишинг
- Използвайте силни пароли и ги сменяйте често
- Използвайте двуфакторна автентикация
- Инсталирайте защитна стена;
- Използвайте софтуерно решение, което защитава от източване на лични данни;
- Не използвайте уебсайтове без SSL;
- Създайте политики за достъп до информация във вашата организация;
- Използвайте софтуерно решение за криптиране на данните;
още по темата

Фалшиви сайтове събират данни за клиенти на VIVACOM

Те често се маскират като игри, "организирани" от телекома
25.02.2019 / 01:48

А1 предупреждава за фишинг сайтове, ползващи логото на компанията

Те се ползват с цел измама, подчертават от телекома
14.02.2019 / 03:09

Кои са най-опасните видове рансъмуер

Атаките с вируси-изнудвачи намаляват, но те все още струват милиони на бизнеса
29.01.2019 / 04:18

Разпознавате ли фишинг имейлите?

Тест на Alphabet помага на потребителите да оценят уменията си в тази посока и ги запознава с най-новите техники на хакерите
23.01.2019 / 12:24

ESET алармира за фишинг атака срещу потребители на Netflix

Вижте как сработва една подобна атака
11.01.2019 / 05:59
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.