Нова техника позволява 3D обекти да се смалят до наномащаб

Така ще могат да се създават миниатюрни части в роботиката и медицината
Трудно е да се създадат 3D обекти с наномашаб. Техниките или са прекалено бавни или са ограничени до специфични материали и форми. Учените от Масачузетския технологичен институт обаче може би са намерили по-добър начин – те са открили техника за създаването на нановерсии на 3D обекти, подходяща за различни материали и форми. Екипът в крайна сметка е успял да смали сравнително големи обекти до една хилядна от първоначалния им размер.

Процесът започва със създаването на скеле от полиакрилат - абсорбиращ материал, който се използва при памперсите. След това те потапят структурата в разтвор от молекули на флуоресцеин, които се прикрепят към скелето при излагане на светлина – създателите могат да използват лазери, за да поставят почти всяка частица, където те искат, независимо дали става дума за генетичен материал или метални наночастици. За да свие структурата, екипът използва киселина, блокираща отрицателните заряди в полиакрилат и я смалява.

Разбира се, настоящата технология има своите ограничения. Резолюцията на крайния продукт е пряко свързана с неговия размер. Един обект, който е 1 кубичен милиметър може да има резолюцията от 50 нанометра, но той ще трябва да се увеличи до 1 кубичен сантиметър, за да се постигне резолюция от 500 нанометра.

Въпреки това потенциалът е огромен. Учените подозират, че технологията може първоначално да се използва за създаването на специализирани оптики за научни цели, микроскопи и дори смартфони, но също така може да бъде полезна и за изграждането на наночасти за роботи. Основното предизвикателство в момента е обемът на производство. Макар че необходимото оборудване е налично в лабораториите, то масовата продукция на наночастите е съвсем отделен въпрос.
още по темата

Наистина ли вече можем да откриваме тъмната материя?

Нов експеримент постави под съмнение резултатите от DAMA/LIBRA
12.12.2018 / 02:36

Флоуридът е в основата на по-дълготрайните батерии за електрически автомобили

Освен това те ще бъдат много по-безопасни за околната среда
10.12.2018 / 09:55

Учените случайно са създали ензим, който разгражда пластмаса

Мутиралият ензим разгражда пластмасата само за броени дни.
18.04.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.