Лендър на НАСА публикува селфи от Марс

InSight е изпратил 11 снимки от повърхността на планетата
В началото на месеца лендърът на НАСА, InSight, достигна повърхността на Марс и сега като всеки добър представител на милениал поколението, отбелязва своето пристигане с публикуването на селфи.

Лендърът е изпратил общо 11 различни снимки, направени от един от инструментите – Instrument Deployment Camera. InSight разполага с роботизирана ръка, която използва, за да премества оборудването по повърхността на планетата и на лакътя на тази ръка има камера. До Земята са изпратени много отделни изображенията, които след това се наслагват заедно, за да покажат лендъра в неговия пълен блясък.

Снимката обаче не е само за забавление, тя дава на учените от НАСА важна информация за района около InSight, на който той ще работи. Пространството е приблизително 4х2 метра, а данните са били събрани чрез наслагването на общо 52 различни снимки. Учените след това ще могат да използват тази визуална информация, за да решат къде да разположат инструменти като сеизмометъра, който ще отчита "марсотресенията", събирайки данни за вибрациите на планетата.

Преместването на инструментите на InSight по повърхността на Марс е деликатен процес, тъй като те работят добре на равно, а в момента лендърът се намира в малък кратер. Също така екипът трябва да избягва скали или други неравности, за да не повреди оборудването. За щастие от екипа в НАСА смятат, че това няма да бъде проблем в района на лендъра: "Почти пълното отсъствие на скали, хълмове и дупки означава, че ще бъде доста безопасно за нашите инструменти".
още по темата

НАСА с успешни тестове на хеликоптер, пригоден за Марс

За целта космическата агенция използва симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на изследователската платформа Space Simulator
29.03.2019 / 01:20

НАСА с ключов ход за мисията "Марс 2020"

Сондата MAVEN, която ще действа като антена и връзка със Земята, приближава червената планета
12.02.2019 / 04:54

DxOMark добави класация за селфи камери

Сайтът вече тества и предните камери на устройствата, вижте кои са най-добрите
22.01.2019 / 11:16
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.