Пчели с малки сензори ще помагат на земеделците да следят посевите

Те летят по-дълго от дроновете и са много по-симпатични
Земеделците могат да използват дронове, за да следят посевите, но устройствата си имат своите ограничения и рядко летят по-дълго от 20-30 минути наведнъж. От Вашингтонския университет обаче може би са намерили решение. Те са разработили сензорни раници, които са достатъчно леки и ефективни, за да се поставят върху мъхестите пчели и да могат да събират данни в продължение на няколко часа без прекъсване на сравнително големи разстояния. Освен това тези раници не трябва да се сменят много честно, тъй като в кошера те ще могат да се зареждат безжично и да предават данните.

Едно от предизвикателствата е било да се намери начин да се следи локацията на пчелите чрез използването на GPS, изискващ значително количество енергия. Вместо това обаче учените са поставили множество предавателни антени, а насекомите ще изпращат събраната информация като отразяват радиовълните от близките антени.

Примерните раници могат да съхраняват само около 30 Kb данни, ограничавайки ги до основна информация като влажност, светлина и температура. Освен това те не могат да се контролират по същия начин като дроновете. Учените се надяват да създадат по-сложна технология за събиране на данни (включително актуални данни), и да определят районите, в които раниците да събират информация. В крайна сметка вероятно в бъдеще ще можете да видите ферми, в които пчелите непрекъснато проверяват посевите, забелязвайки неща, които дроновете не биха успели. Не на последно място чрез новото изобретение няма да се създава излишен механичен шум.


още по темата

Ричард Брансън: Ще изпратя хора в Космоса до Коледа

Ако Virgin Galactic успее да спази този невероятен срок, компанията ще изпревари Blue Origin и SpaceX
03.12.2018 / 12:41

Под ледовете на Антарктика е открит древен континент

Учените са го забелязали, създавайки 3D карта на земната кора
12.11.2018 / 10:44

Телескопът "Кеплер" приключва своята мисия

Само за 9 години той откри над 2600 екзопланети
31.10.2018 / 01:40

Под повърхността на Марс може би има достатъчно кислород за живот

Той вероятно се е запазил в подземните солени езера
23.10.2018 / 11:15

Ето какво става, когато дрон се удари в крило на самолет

Изследователи: Въпрос на време е да се случи сериозен инцидент
10.10.2018 / 12:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.