Вече можете да чуете как звучи вятърът на Марс

Аудиозаписът е направен от лендъра InSight на НАСА
След като миналата седмици кацна на Марс, лендърът InSight на НАСА прави снимки на себе си и на околната среда, докато се подготвя да изпълни всичките си задачи. Но лендърът също така е успял да улови нещо, което предишните мисии на Червената планета никога не са постигали – аудио запис на ветровете на планетата. "Улавянето на звука не беше планирано. Но една от задачите на нашата мисия е да измерим движението на Марс и естествено това включва движение, причинено от звукови вълни", коментират от екипа.

Аудиото е било записано от сензора за атмосферно налягане и сеизмометъра на борда на InSight. Сензорът за атмосферно налягане засича вибрациите във въздуха, докато сеизмометърът записва вибрациите, причинени от марсианския вятър. "InSight действа като гигантско ухо. Соларните панели отстрани на лендъра реагират на промените при налягането на вятъра", допълват от екипа. Учените са установили, че скоростта на вятъра е между 16 and 24 км/ч.

Във видеата по-долу можете да чуете аудио записа. От НАСА препоръчват да използвате слушалки, защото тоналността е доста ниска. Сеизмометърът е успял да направи запис само по време на ранните етапи от мисията на InSight, тъй като след като кацне на повърхността, лендърът ще бъде предпазен от купол от вятъра и учените активно ще филтрират звуците. Причината за това е, че основната цел на този уред е да засича марсотресенията или земетресенията на Марс.



Едва ли обаче това ще са последните записи, които ще чуете от Марс. Когато Mars 2020 роувъра кацне, двата микрофона на борда ще засичат дори повече звуци от Червената планета.




още по темата

НАСА разкрива тайните на най-далечния космос, изследван от човека

Космическата агенция публикува първите научни разработки за обекта Ултима Туле в Пояса на Кайпер
17.05.2019 / 06:32

НАСА с успешни тестове на хеликоптер, пригоден за Марс

За целта космическата агенция използва симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на изследователската платформа Space Simulator
29.03.2019 / 01:20

НАСА с ключов ход за мисията "Марс 2020"

Сондата MAVEN, която ще действа като антена и връзка със Земята, приближава червената планета
12.02.2019 / 04:54

Семена покълнаха на Луната

Заслугата е на китайската мисия Chang'e-4
17.01.2019 / 10:23

Лендър на НАСА публикува селфи от Марс

InSight е изпратил 11 снимки от повърхността на планетата
17.12.2018 / 09:56
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.