Китай с първа мисия до обратната страна на Луната

Космическият кораб ще бъде изстрелян на 8 декември.
Този месец Китай ще изпрати космически кораб до обратната страна на Луната. Chang’e-4 трябва да излети от провинция Съчуан на 8 декември, пренасяйки лендър и роувър. Целта на мисията е да изследва района на приземяване, като досега нито един космически кораб не е достигал тъмната страна на Луната.

Chang’e-4 е последният проект на Китайската национална космическа администрация (КНКА) за изучаване на Луната. През 2013 Chang’e-3 извърши "меко" кацане на повърхността. А през следващите години КНКА обяви своя план за построяване на лунна база и за изстрелването на сателит, който да предава комуникациите от лендъра на лунната повърхност към Земята, заобикаляйки масата на спътника.

Ако кацането на Chang’e-4 роувъра е успешно, той ще трябва да създаде карта на района около мястото на приземяване. Освен това благодарение на своето оборудване той ще може да измери подземните слоеве и да изследва състава на лунната почва. Тези измервания могат да помогнат на геолозите по-добре да разберат динамиката на лунната еволюция.

КНКА не обяви публично точното място, на което ще приземи Chang’e-4. Въпреки това един от членовете на екипа на мисията разкри, че най-вероятната локация е областта Фон Карман.

Една от задачите на мисията е да подготви бъдещето пристигане на хора в лунната база. За тази цел ще бъдат проведени експерименти, които трябва да установят дали определени семена поникват и фотосинтезират в контролирана среда при ниската гравитация.

"Когато предприемем стъпка към дългосрочното заселване на хора на Луната или Марс, ние ще се нуждаем от парници и ще трябва да живеем в нещо като биосфера", коментират Анна-Лиза Пол от Университета на Флорида.

Конкретно този експеримент има за цел да потвърди изследванията, проведени на Международната космическа станция. Там беше установено, че картофите например, растат нормално в контролирана среда с ниска гравитация, но не и при толкова ниска гравитация, колкото е тази на Луната.

От КНКА планират още една мисия до Луната през 2019 - Chang’e-5, която ще върне на Земята пробите, събрани от роувъра.
още по темата

Китай използва хакерски инструменти на NSA срещу съюзници на САЩ

Според Symantec китайското разузнаване е пренасочило атака срещу цифровата инфраструктура на страната
13.05.2019 / 04:22

Ако ще посещавате Луната, се облечете топло

Там е по-студено от очакваното, показват данните на китайската мисия Chang’e 4
04.02.2019 / 12:23

Семена покълнаха на Луната

Заслугата е на китайската мисия Chang'e-4
17.01.2019 / 10:23

Руснаци подготвят услуга за космическа реклама

Логото на фирмата ви може да е сред звездите за $600 хил. на денонощие
15.01.2019 / 12:09

За първи път в историята космически кораб кацна на обратната страна на Луната

Китайският роувър Chang’e 4 вече изпрати снимки от повърхността
03.01.2019 / 10:01
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.