НАСА разкри кои компании ще й помогнат да се върне на Луната

Lockheed Martin и няколко други, по-малко известни, са сред избраните фирми
Миналата година американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който поиска от НАСА да се върне на Луната. За да постигне това, космическата агенция ще трябва да си партнира с частни компании. "Работата с американски компании е следващата стъпка от започването на дългосрочно изследване и проучване на Луната и Марс", коментират от НАСА, обявявайки и с кои точно фирми ще работят.

Следващия път, в който НАСА се отправи към Луната, космическият кораб ще бъде осигурен от една от деветте фирми, част от новата програма Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Lockheed Martin – познато име в тази сфера – е една от компаниите. Другите организации обаче са по-малко известни: Astrobotic Technology, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace, Intuitive Machines, Masten Space Systems, Moon Express and Orbit Beyond.

От американската космическа агенция обясниха, че целта е да има множество доставчиците, така че те да се конкурират както по отношение на цената, така и по отношение на иновациите. "Ние правим нещо, което досега никога не е било изпълнявано", допълват от НАСА. Всяко предложение ще бъде оценено по фактори като техническата осъществимост на проекта, цената и графика за неговото изпълнение. Договорите по програмата се оценяват общо на 2,6 млрд. долара за следващите 10 години.

САЩ обаче не е единствената държава, която отправя поглед към спътника на Земята. Китай, Япония и Израел също в момента работят по свои лунни мисии.

От НАСА уточняват, че тяхната лунна мисия може да започне през следващата година. Тези ранни проекти ще покажат възможностите на технологиите и ще дадат представа за това какви лендъри и други системи са необходими за кацането и за изпращането на астронавти на Марс. Освен това в бъдеще НАСА може да предложи и други компании да се включат по програмата.

Иновациите на американските авиокосмически компании, съчетани с нашите големи цели в науката, ще ни помогнат да постигнем невероятни неща на Луната и след това да се отправим към Марс, изтъкват от космическата агенция.
още по темата

Наистина ли вече можем да откриваме тъмната материя?

Нов експеримент постави под съмнение резултатите от DAMA/LIBRA
12.12.2018 / 02:36

Вече можете да чуете как звучи вятърът на Марс

Аудиозаписът е направен от лендъра InSight на НАСА
10.12.2018 / 01:33

Китай с първа мисия до обратната страна на Луната

Космическият кораб ще бъде изстрелян на 8 декември.
07.12.2018 / 04:06

НАСА избра къде ще кацне роувърът Mars 2020

Следващият роувър ще се отправи към кратера Джезеро
20.11.2018 / 10:42

Телескопът "Кеплер" приключва своята мисия

Само за 9 години той откри над 2600 екзопланети
31.10.2018 / 01:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.