Twitter забранява фалшив профил на Путин, следван от истинския Путин

Руските власти са подали оплакване към социалната мрежа
Twitter премахна фалшив профил на руския президент Владимир Путин, но все още не е ясно кой е стоял зад него. Интересното е, че през последните няколко години истинският Путин е следвал именно този профил.

Той беше смятан за англоезичното присъствие на Путин в Twitter. Профилната снимка е била на руския президент, а фоновото изображение е показвало Кремъл. Това е един от трите профила, които истинския @PutinRF следва – другите са руското правителство и профила на министър-председателя Дмитрий Медведев. Фалшивият профил е имал над милион последователи и е бил активен за период от шест години, преди да бъде блокиран.

Във фалшивия профил основно са се публикували официални линкове към публичните прояви на Путин и дори е бил споменаван в статии на медии като BBC. В пост от Twitter отбелязват, че са блокирали uspended @putinRF_eng за имитиране на база на информация от страна на руските власти. В същата публикация също така има линк към политиките за имитация, според която "Профилите в Twitter, които изобразяват друг човек по объркващ или заблуждаващ начин могат да бъдат премахнати за постоянно".

По-рано тази година от Twitter разкриха, че през май и юни са блокирали 70 млн. профила като част от борбата срещу дезинформацията. Предполага се, че много от тях са били ботове и спамещи профили. Преди това, през 2017, социалната мрежа премахна повече от 200 руски профила ботве. От тях 22 са били свързани с руски страници във Facebook, които са купували реклами, за да сеят разделение сред американските граждани по време на президентските избори през 2016.
още по темата

Хакери терористи превзеха изоставени профили в Twitter

Използвали са стари пропуски в сигурността, за да разпространяват идеология си
03.01.2019 / 10:42

Нови технологични патенти на Facebook предвиждат бъдещо местоположение

По този начин компанията иска да прецизира системата си за таргетиране на реклами
11.12.2018 / 02:20

Instagram тества по-прости и по-изчистени профили

Явно не само Twitter вижда нужда от промяна.
22.11.2018 / 01:57

Instagram с нови инструменти срещу фалшиви активности

Социалната платформа се обяви категорично против приложения на трети страни, които генерират нереални харесвания и споделяния
20.11.2018 / 11:05
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.