Китайски лекари са създали първите бебета с редактирани гени

Успехът би бил също толкова значим като създаването на ин витро метода
Техниката за генно редактиране CRISP може да има много положителни приложения, но тя също така може да навлезе в изключително противоречива територия. Именно към този втори случай попада китайски проект, по който учените се опитват да създадат първите в света бебета, чиято ДНК е променена чрез редактиране на гени.

Според MIT Technology Review китайските учени набират двойки, които искат да се включат в изследването. Целта е да се модифицират човешките ембриони като се елиминира генът, наречен CCR5. По този начин екипът смята, че ще бъде възможно да се създадат хора, които са защитени от заболявания като холера, едра шарка и ХИВ. Данните, подадени като част от експеримента, показват, че генетичните тестове са били извършени при зародиши на шест месеца. Документите от клиничните изпитания по проекта са от март 2017, като според информация на Associated Press при една от участвалите двойки са се родили близначки – Лулу и Нана.Ако се потвърди, че се е родил първият генетично модифициран човек, то това ще бъде основен крайъгълен камък в науката и също толкова значимо като откриването на ин витро метода. Въпреки това въпросът е изключително противоречив. Освен възможността за положителни приложения може да се стигне до така наречените "дизайнерски бебета", чийто външен вид или личности черти могат да бъдат генетично променени. В допълнение е много проблематичен въпросът дали да се експериментира върху здрави ембриони.

От екипа подчертават, че искат да се фокусират единствено върху медицинските приложения като лечение и превенция на болести, но не и върху подобряване на IQ, което не би било в полза на обществото. От Южния научно-технически университет в Шънджън, институцията, свързана с проекта, коментират, че не са запознати с подобна работа и ще проведат разследване по случая.
още по темата

Microsoft създаде хранилище на данни на базата на ДНК

Засега процесът е бавен и скъп, но очакванията са мащабни
25.03.2019 / 04:29

Нова система на MIT позволява на роботите лесно да следят обекти

RFID тагове ще имат приложение при дроновете и индустриалните роботи
20.02.2019 / 01:32

Учени от MIT пренасят аудио съобщения с помощта на лазер

Системата позволява аудио сигналът да се чува само на точно определено разстояние от предавателя
28.01.2019 / 04:36

Microsoft и MIT разработват нов модел за AI обучение при автономните автомобили

Превозните средства ще се учат в реално време и ще могат да избягват опасни грешки
28.01.2019 / 10:11
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.