Роботизираните ферми на бъдещето

Запознайте се с Iron Ox, стартъп, агротех компания, ситуирана в меката на ИТ индустрията
Mислейки за автоматизиране, често си представяме, че роботите просто вършат работата на хората и възможно най-ефективно ни заместват. Андроиди с гащеризони носят кутии за обяд пълни с масло, проводници и болтове, грабват някакъв инструмент и градят светлото бъдеще на човечеството. Нещата не се случват по този начин. Не и сега. Реалността е много по-неорганизирана и разхвърляна, а процесът на автоматизация е комбинация между компромиси и прогресивен напредък. Но бъдещето е роботика и това се забелязва във все повече сфери. В настоящият материал, ще обърнем внимание на роботизираните ферми.


Роботизираните ферми на бъдещето


Запознайте се с Iron Ox, стартъп, агротех компания, ситуирана в меката на ИТ индустрията и Силициевата долина Пало Алто, Калифорния. След стартирането си през 2015-та година с основна цел автоматизирането на трудоемката работа свързана с отглеждането на зеленчуци, компанията представи първата си "автономна" ферма за производство миналият месец (октомври). На площ от 8000 квадратни метра вътрешно пространство, инженерите на Iron Ox използват собствени роботизирани системи, за да отглеждат на годишна база над 26 хиляди стръка марули, билки и други листни зеленчуци в хидропонични вани. По думите на компанията, продажбите на първата реколта трябва да стартират до края на годината и ще се насочат първо към ресторантите.Но въпреки идеята за "автономност", хората все още играят решаваща роля в тази ферма. Те са тези, които засаждат всеки разсад и опаковат крайния продукт. Роботите просто не са на този етап от развитието си, че да правят всичко сами. Достигането дори до това ниво на автоматизация отнема години работа. Изпълнителният директор на компанията е Брандън Алекзандър (Brandon Alexander), който преди това е работил в изследователската лаборатория X на Google, както и в инкубатора за робо-технологии Willow Garage. По негови думи, съществува огромна разлика между технологията и оборудването подготвени да работят един път за промо видео и тези, които трябва да работят всеки ден. Повечето хора извън роботиката подценяват колко голяма е тази разлика и колко труд, време и финанси са необходими, за да се навакса.


Роботизираните ферми на бъдещето


Хидропониката притежава много предимства спрямо традиционното земеделие. В основата си представлява хидрокултура – метод за отглеждане на растения без почва чрез използване на минерални хранителни вещества във воден разтвор. Сухоземните растения могат да се отглеждат само с корени изложени на минерален разтвор или корените им могат да бъдат поддържани от инертна среда, като например перлит или чакъл. Хранителните вещества използвани в хидропонните системи, могат да идват от множество различни източници, сред които рибешки отпадъци, патешка тор, химически торове и др. Като цяло, при този метод се използва значително по-малко вода, напълно стерилен е, а и е много по-ефективен. Iron Ox твърдят, че произвеждат 30 пъти повече продукция на акър (4 кв. км.), отколкото обикновена ферма. Но също така се изисква повече труд.


Роботизираните ферми на бъдещето


В сферата на хидропоничната система, която използват Iron Ox, всяко растение трябва да бъде прехвърлено едно по едно през поредица от различни "вани на растежа" възоснова на индивидуалния темп на растеж на растението. Това е проста, но ужасно репетативна и монотонна задача, която компанията автоматизира. Над 50 процента от разходите при хидропониката отиват в ръчния труд, но Iron Ox са разработили две роботизирани системи за тази цел. Първата е хамалинът Angus, 500-килограмова машина, която мести палетата със семената и ги поставя в различните вани на растежа.


Роботизираните ферми на бъдещето


Втората е роботизирана ръка (разочароващо, без име), която взима индивидуални растения и ги мести когато е необходимо. Всичко това се контролира от компютърна програма наречена "Мозъкът" – той следи растежа на растенията, светлината, качеството на въздуха, необходимите хранителни вещества и прочее неща, необходими за оптимален растеж. В момента целият процес е активен и работи денонощно, но през годините от Iron Ox е трябвало да се справят с проблеми от всякакъв тип. А най-големият предстои и това е цената. Ако компанията наистина иска да промени фермерството, ще трябва да се конкурира с цените на съвременните, традиционни ферми, които през последния век постоянно биват оптимизирани, за да произвеждат колкото се може по-евтино. Не е случайно, че масовата автоматизация се бави – роботите са скъпи, а човешкият труд е евтин. Iron Ox обаче, имат решение. Техният продукт е премиум. Все повече хора са обзети от "био" и "еко" манията, а те произвеждат изцяло органична продукция в стерилна среда – по-свежо и екологично, няма накъде. Освен таргетираната клиентела, могат постоянно да адаптират насажденията спрямо определени изисквания и независимо от климатичното време. За пример, изминалото лято беше необикновено горещо в Англия, а при над 30 градуса марулите спират да растат. Последва недостиг и драстично покачване на цената. В този случай, Iron Ox могат да гарантират свежа продукция.


Роботизираните ферми на бъдещето


В краткосрочен план, компанията на Брандън Алекзандър ще цели продажби към големите вериги през 2019-та година. След това идеята е да се направят още такива ферми около други големи градове. Но амбицията на Iron Ox и роботизираните ферми е този вид продукция да продължи да се развива и от други компании, за да могат да излязат от специфичната ниша и да се конкурират с големите играчи на традиционното фермерство.
още по темата

Нова разработка на Intel прави обучението на AI по-достъпно за всеки

Устрройството Neural Compute Stick 2 беше представено преди първата конференция за разработчици на изкуствен интелект, организирана от компанията в Пекин
14.11.2018 / 03:59

Роботи ще създават роботи в китайска фабрика

Швейцарската фирма ABB инвестира 150 млн. долара, за да завладее китайския пазар
29.10.2018 / 08:15

Роботизирана ръка е толкова мека, че може да гали медузи

В бъдеще групата се надява тази мека ръка да стане основата на подводни лаборатории
03.10.2018 / 01:51

Изследваме космоса с роботизирани аватари?

Три японски организации обединяват сили, за да създадат хуманоидни роботи, управлявани от разстояние
13.09.2018 / 04:02
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.