Как да се предпазим от измами в интернет по време на празниците

Предстои най-активният период и за киберстъпниците
Черният петък, и последващото коледно пазаруване, представлява огромна възможност за киберпрестъпниците. Всъщност, следващите 5 седмици инвестицията им в инструменти за атака има максимална възвращаемост, предупреждават от FreedomOnline.bg.

Експлоатирането на уязвимостите в браузър и пред-коледната суетня включва множество стъпки и възможности: използване на уязвимости в самите браузъри в плъгини на браузърите, man-in-the-middle атаки, банкови вируси, фалшиви мобилни приложения за банкиране, подмяна на DNS, и т.н., и т.н.

По същия начин, по който преди години сейфове и дюшеци са били обект на атака и кражба, днес електронните магазини и електронното банкиране са в обсега на киберпрестъпността. Това е поредната стъпка не еволюцията – след физическите обири, следват дигиталните.

За да поддържат жизненоважното доверие на клиентите си, част от онлайн търговците са реагирали на тези потенциални атаки с изграждането на ралзични кибер-защити. Загубите на данни и приходи, обаче, ще продължат да тежат като воденичен камък на онлайн пазаруването – както сигурността на сайфовете е тежала и тежи на офлайн търговията.

Търговците използват технологии като SSL сертификати, криптиращи комуникацията на магазина с клиентите му, дву-фактора оторизация, криптиране на данни и нещо много важно, но често недоглеждано: обучения за информационна сигурност на служителите си.

Криптовалути

Част от онлайн търговците (включително у нас) решиха да минат към нов метод на разплащане – криптовалути. Причината е че, поне на пръв поглед, те предоставят допълнително ниво на сигурност при онлайн пазаруване като намаляват рисковете от прехвърляне на чувствителна информация при транзакциите за търговците. Защото последните са тези, които обикновено съхраняват огромно количество лична информация за клиентите си.

Защитеното купуване и използване на криптовалути обаче все още е предизвикателно за по-неопитните с технологиите потребители – и може да се окаже рисково.

Kак да пазарувамe сигурно

От FreedomOnline са събрали на едно място няколко важни съвета. За много от вас вероятно те няма да са нещо ново, но все пак нека си припомним основните правила.

1. Сигурни (и нови) пароли. Сменете паролите си за всички онлайн акаунти – мейли, социални медии, електронни магазини сега, преди старта на празниците. И ги сменете отново след края на почти фанатичното пазаруване. Използвайте сигурни пароли – поне 8 знака, от които минимум една малка и една главна буква, една цифра и един специален знак (!,@,$,% и др.)

2. Ползвайте виртуални карти – или такива, в които не поддържате непрекъснато наличности. По този начин, дори и картата ви да бъде компрометирана, няма да има какво да изтеглят от сметката ви. Или още по-добре – използвайте gift карти с предварително заредени суми.

3. Не позволявайте на децата да ползват устройства, от които може да се направи онлайн покупка, без наблюдение. Интернет е пълен с истории за деца, които са добавили различни продукти в списъци с желания на онлайн магазини – след което (случайно) са ги поръчали.

4. Ъпдейти, ъпдейти, ъпдейти. Използвайте най-новите версии на антивирусен софтуер, браузър, операционна система – и всички останали софтуери, с които разполагате. Разбира се – използвайте легален софтуер, защото в противен случай никой не може да ви гарантира какво сте свалили на компютъра си (или телефона си).

5. Пазарувайте умно – интересувайте се от сайтовете, които посещавате. Търсете https:// протокола, проверявайте дали пазарувате от легитимен онлайн магазин, с ясни контакти и информация за собственик, условия за доставка и произход на продуктите. И винаги имайте едно на ум.
още по темата

Онлайн запознанствата крият рискове

Може да останете с нещо повече от разбито сърце
14.02.2019 / 04:36

ESET алармира за фишинг атака срещу потребители на Netflix

Вижте как сработва една подобна атака
11.01.2019 / 05:59

Chrome вече няма да позволява на сайтовете да блокират бутона за връщане

Браузърът ще показва само сайтовете, които наистина искате да посетите
19.12.2018 / 12:43

Откраднаха данните на 100 млн. потребители на Quora

Засегнатите потребители трябва отново да влязат в профилите си и да сменят паролите си за достъп
04.12.2018 / 03:11

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 4)

Продължаваме темата, за която все по-често ще се говори
25.11.2018 / 08:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.