Самолет, използващ йонен вятър, лети без движещи се части

Технологията ще може да се приложи за създаването на тихи дронове и хибридни авиолайнери
Един електрически самолет може да е изключително чист за околната среда, но все пак той ще произвежда шум. Този проблем може би скоро ще бъде разрешен. От Масачузетския технологичен институт са извършили успешен полет на самолет без подвижни части, захранван от йонен вятър. Машината, дълга почти 5 метра, лети чрез зарядни кабели с достатъчно висок волтаж (40, 000V), така че те отделят отрицателно заредените електрони от молекулите на въздуха, привлечени от отрицателни електроди в задната част на самолета. Сблъсъците от новоформирания йонен вятър създават тяга, за да остане превозното средство във въздуха.

Построяването на самолета, използващ йонен вятър, беше теоретично възможно от години, но разработените устройства успяваха да кръжат над бюро и то само защото са свързани до високоволтов източник на енергия. Учените са разрешили въпроса, използвайки индивидуален източник на енергия, който може да генерира достатъчна мощност.

Въпреки това ще мине още доста време, преди да видите тази технология в експлоатация. Прототипът едва е успял да прелети 60 метра в закрито помещение. Напълно контролируем и ефективен самолет може би няма да стане факт скоро. Въпреки това потенциалът на технологията е очевиден. Вероятно ще можете да видите много тихи летателни апарати, включително дроновете, които не произвеждат досаден шум. Освен това може би ще бъдат създадени и хибридни самолети, които ще използват значително по-малко гориво. А също така след като при модела няма движещи се части, самолетът с йонен вятър може да бъде по-надежден от познатите алтернативи.


още по темата

Под ледовете на Антарктика е открит древен континент

Учените са го забелязали, създавайки 3D карта на земната кора
12.11.2018 / 10:44

Телескопът "Кеплер" приключва своята мисия

Само за 9 години той откри над 2600 екзопланети
31.10.2018 / 01:40

Под повърхността на Марс може би има достатъчно кислород за живот

Той вероятно се е запазил в подземните солени езера
23.10.2018 / 11:15

MIT създава сензор за анализ на телесни показатели, който вижда през стени

Уредът може безжично да проследява вашето здраве с помощта на комбинация от радиосигнали и машинно обучение
14.09.2018 / 01:40

MIT разработи имплант с възможност за дистанционен контрол и захранване

Устройството е с големина на оризово зърно и може да бъде захранвано от 38 метра
05.06.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.