IBM създаде нов вид памет с размер на атом

Един меден атом може да съхранява по четири бита информация
Иновативен начин за управление на магнитните свойства на медта, разработен от IBM, може застане в основата на на нов вид енергонезависима памет, при която най-малкият адресируем елемент ще бъде с размер на един атом. Разработката обещава да увеличи многократно плътността на съхраняваната информация в сравнение с настоящите технологии.

Изследователите Кристофър Литц и Кай Ян описват метода за контрол на магнитните свойства на един атом в своя статия в научното издание Nature Nanotechnology. Това става чрез ядрено магнитен резонанс (ЯМР) – физично явление, което се използва широко от химици за изучаване структурата на веществата, а също така и в медицината за провеждане на неинвазивни изследвания на вътрешни органи.

Учените са използвали сканиращ тунелен електронен микроскоп, чрез който са успели да изолират единични атоми мед и правилно да разполагат техните ядра в пространството. Изолирането частиците от техните съседи е било в основата на появата на мaгнитни свойства в медта.

Изучавайки отделни атоми те са установили, че магнитната ориентация на техните ядра зависи от ориентацията на обикалящите около тях електрони. Тази връзка може да позволи записване и прочитане на информация благодарение на манитното поле, генерирано от микроскопа. Учените са обърнали внимание именно на медта, тъй като при този елемент е налице силна връзка межу ядрото и външните електрони.

Този химичен елемент има четири квантови състояния, т.е. един атом може да съхранява четири бита информация едновременно. За сравнение днешните образци магнитоустойчива оперативна памет (MRAM) съхраняват по един бит на адресируем елемент, всеки от който се състои от стотици хиляди атоми.

Засега изследователите не сен аемат да предсказат дали и кога тяхната разработка може да намери практическо приложение. Причината е, че работата на Ян и Лутц е в начален стадий. Като следваща стъпка те предвиж
още по темата

Електронен микроскоп снима видео на атомно ниво

Устройството подава данни с обем 4TB в минута
26.02.2019 / 12:28

Квантовият интернет е по-близо, отколкото предполагаме

Пробив на холандски учени в квантовите заплитания ни приближава до суперсигурния интернет.
15.06.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.