Бъг в Instagram случайно разпространява потребителски пароли

Проблемът е свързан с опцията за сваляне на копие от вашите данни.
Instagram е претърпял сериозен инцидент с изтичане на данни, заради който потребителските пароли са можели да бъдат свободно разпространени. Пробивът в сигурността е причинен от бъг в опцията, която позволява на потребителите да свалят копие от своите данни. Наскоро Facebook също се сблъска с подобен проблем при своята функция View As, която активно е била експлоатирана от някого.

Facebook уведоми засегнатите потребители на Instаgram, че когато те са използвали функцията, тя е изпращала техните пароли без криптиране в URL. Поради някаква причина тези пароли също така са се съхранявали в сървъри на Facebook. В съобщението от социалната мрежа се посочва, че данните вече са изтрити и опцията е била актуализирана, така че това повече няма да се случва.

От компанията изтъкват, че проблемът е засегнал само "малък брой потребители". Но ако тези хора са използвали споделен компютър или компрометирана мрежа, то тогава тяхната профилна информация е напълно достъпна. Ако не сте получили уведомление, то вашият профил очевидно не е бил засегнат. Въпреки това случилото се е съществен пропуск в сигурността, особено за нещо толкова важно като паролите. Според добрите практики всеки трябва да използва уникални мениджъри на пароли за всеки сайт и услуга, но не всеки го прави и подобно изтичане на данни е поредният неуспех за Facebook.
още по темата

Instagram с нови функции за хора със зрителни увреждания

Планира се цяла редица нововъведения, насочени към хора в неравностойно положение
03.12.2018 / 06:00

Facebook тества опция за блокиране на публикации, съдържащи определени думи

Постовете все пак ще се появяват на стената ви, но вие няма да можете да ги виждате
29.11.2018 / 10:26

Amazon обясни изтичането на потребителски данни с техническа грешка

Изтекли са имената и имейл адресите на потребителите
22.11.2018 / 02:30

Instagram тества по-прости и по-изчистени профили

Явно не само Twitter вижда нужда от промяна.
22.11.2018 / 01:57

Instagram с нови инструменти срещу фалшиви активности

Социалната платформа се обяви категорично против приложения на трети страни, които генерират нереални харесвания и споделяния
20.11.2018 / 11:05
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.