1,5 млрд. фалшиви профила са премахнати от Facebook за последните шест месеца

Това показва новият доклад за прозрачност на компанията
Вчера New York Times публикува суров доклад за ситуацията във Facebook, включително за провала на компанията правилно да идентифицира и да се справи с фалшивите новини и руската намеса. Социалната мрежа вече представи своя отговор и днес публикува доклада си за прозрачност за първата половина на 2018. В него се обхващат следните теми: "информацията относно поисканите от правителствата потребителски данни; докладите за това къде достъпът до продуктите и услугите на Facebook е затруднен; броят на ограниченията на съдържанието спрямо местното право; и доклади за фалшификации, нарушения на авторските права и търговските марки".

Като част от своя доклад за прозрачност Facebook също така публикува и своя последен Community Standards Enforcement Report. В него компанията изтъква усилията си за премахване на съдържание, което нарушава принципите на Facebook, включително "голота, сексуални действия, фалшиви профили, подбуждащи омраза изказвания, спам, терористична пропаганда и насилие и графично съдържание", както и две нови категории малтретиране и тормоз, детска голота и сексуалната експлоатация на деца. Документът обхваща периода между април и септември 2018.

Освен това от социалната мрежа подчертаха, че през тези месеци са премахнали над 1,5 млрд. фалшиви профила, което е увеличение спрямо 1,3 млрд. изтрити през предходната половин година. Ако досега сте се чудели колко всъщност са нереални профили и фалшивото съдържание в платформата, то вече фактите говорят сами за себе си.

И макар Facebook обикновено да успява да премахва над 90% от случаите, при които се нарушават принципите на социалната мрежа, то има две категории, в които това не се случва. Компанията е идентифицирала и премахнала 14,9% от случаите на малтретиране и тормоз, преди потребителите да са докладвали за тях. Освен това тя е открила само 51,6% от изказванията, подбуждащи омраза, преди потребителите да ги докладват.

За първи път социалната мрежа включва в доклада категорията малтретиране и тормоза, затова може да се очаква, че този процент ще се увеличи, след като компанията вече се фокусира повече върху проблема. Също така от Facebook имат още доста работа, за да се справят напълно с изказванията, подбуждащи омраза. През последното тримесечие на 2017 платформата тя е идентифицира 23,6% такива изказвания, преди те да бъдат докладвани – процент, който се е удвоил в настоящия доклад.

Вероятно заради увеличаващото неодобрение и нападките към социалната мрежа, в документа се посочва, че исканията за споделяне на профилни данни от страна на правителствата по света са отбелязали ръст от 26% спрямо втората половина на 2017 (103,815 общо, увеличение от 82,341).

Имайки предвид статията на New York Times, която беше публикувана вчера (да не споменаваме и всичко, с което компанията се справя през последните две години), не е учудващо, че Facebook се опитва да публикува положителни числа. Не бива да се забравя обаче че компанията продължава да печели и да привлича повече нови потребители, макар и с по-бавни темпове в сравнение с преди. Докато тази тенденция не се промени, трудно може да се очаква, че Facebook ще започне да действа по различен начин.
още по темата

Как да се предпазим от спам

85% от мейлите по света са спам
13.12.2018 / 06:12

Мобилни приложения за iOS крадат пари

Използвайки четеца за отпечатъци те тайно оторизират плащания
07.12.2018 / 11:45

Stories функционалността става достъпна и за групи във Facebook

Членовете на дадена група ще могат да я преглеждат съдържанието като кликнат върху елемента или да добавят с бутона add
05.12.2018 / 01:00

Twitter забранява фалшив профил на Путин, следван от истинския Путин

Руските власти са подали оплакване към социалната мрежа
29.11.2018 / 04:56

Facebook тества опция за блокиране на публикации, съдържащи определени думи

Постовете все пак ще се появяват на стената ви, но вие няма да можете да ги виждате
29.11.2018 / 10:26
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.