Нова симулация показва как ще работи сателитният интернет на Илън Мъск

Експериментът е проведен от преподавател в Лондонския университетски колеж
От Tesla до плановете за колонизиране на Марс – Илън Мъск определено мисли мащабно. Сред неговите визионерски идеи е тази за създаване на космически интернет, наречен Starlink. Мъск иска да изгради мрежа от хиляди сателити, през която ще минава значителна част от интернет трафика. Той се надява сателитите да обикалят около Земята до към 2025. Но всъщност колко реалистичен е този план и как ще се избегне сблъсъкът на всички тези апарати един с друг?

За да хвърли светлина върху възможностите Марк Хендли, преподавател по Мрежови системи в Лондонския университетски колеж, наскоро създаде подробна симулация на Starlink. Експериментът е бил проведен чрез къстъмизиран симулатор, написан специално за тази цел, като визуализацията е създадена чрез 3D игрови двигател.

"Преди съм писал мрежови симулатори, но обикновено не го прави в игрови двигател. В този случай обаче беше важно да се визуализира движението на спътниците, за да се разбере какво се случва. При по-детайлно разглеждане на тези симулации, въпросът се свежда до 3D геометричен проблем и игровият двигател добре може да изследва подобни ситуации", коментира Хендли.Той споделя, че е бил заинтригуван да чуе плановете на Мъск за Starlink, въпреки че е имал няколко въпроса. Например, преподавателят се е чудел дали наистина е възможно да се свържат заедно хиляди нискоорбитни сателити в мрежа, така че пътят им да бъде достатъчно директен, въпреки че първо трябва да се издигнат на 1,100 км височина. Освен това той също така се интересува какъв ще бъде капацитетът на мрежата, особено в сравнение с по-конвенционална технология като оптичните кабели.

В крайна сметка Хендли изразява своите надежди за проекта. "Да, смятам, че концепцията като цяло е осъществима. Но все пак ще бъде трудно и SpaceX изпитва възможностите на технологията в няколко области едновременно... Уверен съм, че може да се направи, но може би ще отнеме известно време, преди да се постигне", споделя ученият. Все пак едно нещо е сигурно: от хардуерна и софтуерна перспектива "нито един интернет доставчик досега никога не е трябвало да управлява подобна мрежа".
още по темата

Китай с първа мисия до обратната страна на Луната

Космическият кораб ще бъде изстрелян на 8 декември.
07.12.2018 / 04:06

НАСА избра къде ще кацне роувърът Mars 2020

Следващият роувър ще се отправи към кратера Джезеро
20.11.2018 / 10:42

Прототипът Tesla Model Y е одобрен за масово производство

Компанията излезе на печалба през третото тримесечие, въпреки трудностите
25.10.2018 / 12:16

Сателитен интернет – новата космическа надпревара

В тази своеобразна космическа надпревара са замесени големи имена – от Ричард Брансън до Илон Мъск – но и сериозни пари!
19.08.2018 / 08:00

Култови игри на Atari влизат в eлектромобилите на Tesla

Потребителите ще могат да използват волана на автомобила, за да играят Pole Position
02.08.2018 / 08:18
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.