YouTube заплаши да остави Европа без видео заради законите за авторски права

Директорът на услугата обяви новата евродиректива за неизпълнима
Главният изпълнителен директор на YouTube, Сюзън Войчицки, се обяви против подготвяната от Европейския съюз директива за авторското право в ерата на интернет. В своя блог тя споделя мнение, че платформите за видеосподеляне не могат да отговорят на задаващите се правила.

Възмущението на топ мениджъра е предизвикано от предизвикалия доста шум Член 13 на въпросната директива, която предвижда отговорността за правонарушенията да се поема от платформите, а не от потребителите. Т.е. компаниите трябва да откриват и премахват такива материали, за да не се окажат самите те нарушители. Това е втори блог пост на Войчицки, в който тя говори срещу Член 13. Това е първият път обаче, в който тя заявява, че YouTube няма нито технически, нито финансови възможности да изпълни новите изисквания на Европарламента, наричайки ги "нереалистични".

Окончателното гласуване за приемането на директивата се очаква през януари 2019 г. На предварителното гласуване, състояло се през септември, тя бе одобрена. Член 13 вече неведнъж стана причина документът да бъде доработван. Според експерти той по всяка вероятност ще бъде приет окончателно.

Според Сюзън Войчицки изпълнението на регулациите може да удари по потребителите на YouTube в Европа. По думите ѝ те може да се окажат без видео клиповете, които само през последния месец са гледали общо над 90 млрд. пъти. Тези материали са създадени от потребители по целия свят, включително 35 млн. европейци. Сред тях са налице и полезни неща като уроци за изучаване на чужди езици, научи ръководства, както и музикални клипове и др.

Топ мениджърът привежда за пример видеото на песента Despacito на пуерториканския музикант Луис Фонси, което е най-гледаното клипче в YouTube. Тя пише, че то е носител на голямо количество различни авторски права – от такива за запис на звука, до правата за разпространение.

YouTube има договори с множество организации, но част от носителите на права остават неизвестни. Тази неопределеност може да доведе това платформата да бъде принудена да блокира Despacito и други подобни материали, така че да изпълни изискванията на Член 13. Освен това често правоносителите не могат да се разберат помежду си кой какво притежава и като следствие платформи като YouTube просто не могат да приемат никакви решения.

Според Войчицки всяка минута в YouTube биват качвани на 400 часа видео и преглеждането и премахването на всички от тях, които потенциално биха могли да нарушават авторски права, би било прекалено скъпо. "Потенциалните отговорности могат да са такива, че никоя компания няма да се нагърби с подобен финансов риск", пояснява тя.
още по темата

Samsung публикува плашещ финансов отчет

Двоен спад в приходите на компанията през първото тримесечие на 2019 г.
05.04.2019 / 03:02

YouTube е изтрил 58 млн. видеа между юли и септември

Компанията е премахнала 1,7 млн. канала и над 224 млн. коментара
14.12.2018 / 11:18

Опцията Stories в YouTube вече е достъпна за повече създатели на съдържание

Ако имате над 10 хил. абонати вече може да се възползвате от нея
30.11.2018 / 10:15

YouTube ще премахне попъп анотациите от 15-и януари

YouTube обяснява премахването на анотациите с факта, че използването им е намаляло с цели 70%
28.11.2018 / 10:48

YouTube потребителите често попадат на фалшиво и опасно съдържание

Засегнати са 60% от използващите платформата, показва проучване на Pew Research Center
09.11.2018 / 11:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.