Екзоскелетите повишават силата и ловкостта, но намаляват реакциите и съобразителността

Какво е влиянието на роботизираните екзоскелети върху когнитивните способности на хората. Такова изследване са провели учени от Масачузетския технологичен институт. Подобни машини се създават за въоръжените сили на САЩ, като тяхната цел е да увеличат силата, ловкостта и издържливостта на войниците.

Накратко, от МТИ заключват, че подобни приспособления отвличат вниманието на войниците и влияят негативно на изпълнението на важни когнитивни задачи, като откриване на врага, предаване на съобщения и придвижване в група.

Разработваните в момента екзоскелети обхващат долната част на тялото (бедрата, коленете и стъпалата), поемайки тежестта на носения багаж и позволявайки по-бързо и лесно придвижване.

Изпитанията са били проведени с участието на пехотинци, които са преодолявали трасе с препятствия, използвайки роботизирани наколенки и носейки раници с тегло около 40 кг. При седем от 12-те участници е било отчетено забавено зрително възприятие при използване екзоскелет.

Занапред се планира проучване, имащо за цел да изясни защо се получава този ефект, както и да бъдат разработени екзоскелети, имащи минимално влияние върху когнитивните способности. Освен това учените се опитват да разберат и защо някои от пехотинците са се справили еднакво добре и в двата случая – както използвайки подобни машини, така и без тях.
още по темата

Страхотни раници, с които да си носите лаптопа

Вече сте похарчили трудно спечелените си пари за лаптоп, а сега имате нужда и от средство за безопасното му пренасяне.
21.09.2019 / 02:00

Нови разработки обещават ренесанс при 3D печата

Редица технически пречки спират 3D принтерите да предизвикат същия ефект като печатните машини
17.06.2019 / 05:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.