YouTube потребителите често попадат на фалшиво и опасно съдържание

Засегнати са 60% от използващите платформата, показва проучване на Pew Research Center
Новите данни от Pew Research Center разкриват положителните и негативните страни на YouTube. Оказва се, че хора от всички възрасти използват платформата да намерят различна информация. Тя е особено популярен избор за ситуациите, когато не знаете как да направите нещо и търсите съвет или насока. За съжаление по-голямата част от потребители са се сблъскали с фалшиви или "притеснителни" видео клипове.

В изследването, проведено по-рано тази година, са участвали 4, 594 потребители от САЩ. 87% от запитаните са отбелязали, че You Tube е важен източник на информация как се правят нови неща. Това се отнася за всички възрастови групи, като повече от половината потребители между 18 и 29 години и 41% от хората над 65-годишна възраст използват платформата, за да придобиват нови умения.

Но YouTube има и своята проблематична страна. Според проучването трима на всеки пет се сблъскват с видео клипове, които показват опасни или притеснителни ситуации. Две трети от потребителите смятат, че попадат на фалшиви или лъжливи видеа понякога, а при 15% това се случва често. Това е сериозно предизвикателство за платформата, която все повече се превръща в източник на новини, като 53% от анкетираните заявяват, че именно през нея научават какво се случва по света.

От известно време YouTube се бори с проблематичното съдържание. Компанията подчертава, че през първата половина на 2018 е премахнала над 17 млн. видео клипа, които нарушават нейните политики, а повечето са били открити чрез системи, използващи машинно обучение. Освен това платформата изтъква, че е добавила функции, които изкарват по-напред достоверните медии особено при актуални събития. Пускането на тези опции беше обявено през юли като част от инвестиция за 25 млн. долара.
още по темата

YouTube ще премахне попъп анотациите от 15-и януари

YouTube обяснява премахването на анотациите с факта, че използването им е намаляло с цели 70%
28.11.2018 / 10:48

YouTube заплаши да остави Европа без видео заради законите за авторски права

Директорът на услугата обяви новата евродиректива за неизпълнима
14.11.2018 / 03:28

Фалшиви приложения за Fortnite шпионират потребителите

Над 20% от приложенията, които твърдят, че са свързани по някакъв начин с нашумялата игра, се оказват с двойна употреба
14.09.2018 / 02:12

YouTube Kids оптимизира механизмите си за родителски контрол

Родителите вече могат да избират конкретните видеоклипове, канали или групи от канали, до които децата им да имат достъп
14.09.2018 / 10:42
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.