Ще видим ли завръщане на камерафоните?

Камерите в мобилните устройства се справят все по-добре, но някои искат нещо повече
За много хора хубавата камера в смартфона е основния показател, който оправдава придобиването на даденото устройство. Именно смартфоните буквално убиха пазара на компактни камери, предлагайки съвсем адекватно качество на образа, както и възможност за бързо споделяне на заснетите изображения.

В този смисъл може спокойно да се заключи, че фотографският пазар всъщност расте, паралелно с увеличаването на популярността на мобилните устройства. Разбира се, тук не става дума за професионалния/ентусиасткия сегмент, какъвто винаги ще има и изискванията в който са по-други.

Преди години, още преди времената на смартфоните, на пазара се появи една категория продукти, която загатна накъде ще тръгнат нещата. Това бяха т.нар. "камерафони", т.е. мобилни телефони, оборудвани разширени възможности за снимане.


Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020


Сред последните, които бяха определяни по този начин, са устройства като Nokia Lumia 1020 и Samsung Galaxy S4 Zoom. Първото всъщност е обикновен смартфон с по-голям сезор и с ксенонова (а не светодиодна) светкавица. Хибридният продукт на Samsung обаче адресира вероятно най-трудно преодолимия недостатък на камерите, вграждани в смартфони.

Въпросът е в това, че тези устройства няма как да предложат на потребителите оптика с променливо фокусно разстояние (т.нар. zoom). Стига да на гърба им да не бъде монтиран класически обектив Корейците направиха точно това!

Пазар за подобни устройства явно има, след като Samsung изобщо си направили труда да разработват нещо в тази насока. От друга гледна точка обаче прекратяването на работата от страна на същата компания показва, че той или е прекалено малък, или че въпросните потребители всъщност търсят друго.


Samsung Galaxy S4 zoom

Samsung Galaxy S4 zoom


Още доказателство, че производителите усещат интерес е наличието модул за Z серията смартфони на Motorola, създаден в партньорство с небеизвестната компания Hasselblad. За да е ясно каква е идеята, името му е повече от прозаично: True Zoom.

Възможно е обаче потребителите, или поне някои от тях, да са склонни да понесат дори повече неудобства от това да носят в джоба си смартфон с дебелина повече от сантиметър, стига да получат по-добро качество на образа, в сравнение с обикновена "сапунерка". По всичко личе, че такава е нагласата в китайската компания Yongnuo, които преди няколко дни представиха устройство, което на пръв поглед прилича на смартфон със сменяеми обективи.

Моделът YN450 предлага огромен дисплей на гърба, минимално количество хадруерни бутони и поддържа EF обективи на Canon. Гледайки EF байонета, човек би могъл да си помисли, че китайците са вградили в продукта си пълноформатен сензор.


Yongnuo YN450

Yongnuo YN450


Малко след първоначалното обявяване на устройството от Yongnuo допълниха, че става дума за сензор с размери Four Thirds и резолюция 16 мегапиксела. Форматът се използва от редица сериозни производители на фото техника като Panasonic, Olympus, DJI, Blackmajic и др. Въпреки, че са по-малки от 35 мм или APS-C сензорите, използвани в повечето фотоапарати със сменяеми обективи, те все пак са между 5 и 10 пъти по-големи от тези в съвременните смартфони.

Плюсовете от по-големия сензор са много – по-добра светочувствителност, повече възможности за размиване на фона около заснемания обект и т.н.

Останалите показатели на устройството само увеличават приликите със смартфоните: операционна система Android 7.1, наличие на 8-мегапикселова селфи камера, 32 GB вградена памет, както и работа с 4G мрежи.


Samsung NX

Samsung NX


Редно е да се отбележи, че споменатата Samsung предложи фотоапарат с огромен дисплей и ОС Android. Това е моделът NX. Той не е оборудван с възможност за провеждане на разговори (с каквато не разполага и Yongnuo YN450), но предлага интернет свързаност, както и възможност за работа с приложения от магазина на Google. Вероятно не сте чували за това устройство, като причината според мен в голяма степен е, че то се появи на пазара прекалено рано.

В момента търсенето на решения за поточно предаване на видео е много по-голямо, спрямо преди 5 години, което вероятно е стимулирало и Yongnuo да разработят своя странен хибрид. Мисля че именно това днес може да осмисли появата и пазарния успех на нещо подобно, което бих нарекъл "съвременен камерафон" (от "смартфон", а не от "телефон").

Няма как да предвидя развитието на пазара, затова ще оставя отворен финала на този текст. Да, смартфоните елиминираха компактните камери, но в резултат потребителите загубиха някои функции, най-крещящата от които е липсата на оптично приближение. Някои производители на мобилни устройства добавят допълнителни камери с фиксирани обективи, за да се справят с този недостатък. Други явно са склонни на много по-драстични експерименти...
още по темата

Приставките за смартфона Hydrogen One няма да се появят на пазара

Вместо това RED може би работи върху ново устройство
13.03.2019 / 12:50

Xiaomi и Light обявиха партньорство за подобряване на мобилната фотография

Двете компании ще разработват камери за мобилни устройства
28.02.2019 / 12:19

MWC 2019: Nokia представи флагмански смартфон с пет камери

Компанията обещава революция при мобилната фотография
25.02.2019 / 01:29

Ето защо по-рядко си купуваме нови смартфони

През 2018 г. в световен мащаб са продадени с 4% по-малко смартфони спрямо 2017 г.
04.02.2019 / 10:57
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.