Google ще открива ресторанти, в които има вероятност да получите хранително отравяне

Търсачката ще свързва термини за хранително отравяне с историята на посетените локации.
Google може би скоро ще показва в кои ресторанти е по-вероятно да получите хранително отравяне. Това ще се случва с помощта на алгоритъм, който може да идентифицира пропуски в безопасността на храните почти в реално време. Работейки със специалисти от Харвардския университет, технологичният гигант тества модел за машинно обучение в Чикаго и Лас Вегас, за да идентифицира търсения на потребители като "стомашни болки" или "диария" и след това да ги свързва със запазените локации в историята – и по-конкретно наскоро посетени обекти за хранене – на смартфоните, използвани за търсенето.

Здравните инспектори вече са проверили няколко ресторанта: някои, от които са били идентифицирани от модела на Google като потенциално опасни, а други чрез използването на традиционни методи като клиентски оплаквания. Изследователите са сравнили резултатите и се оказало, че моделът на Google има успех в 52,3% от случаите, докато при рутинните проверки в двата града този процент е бил 22,7.

Новият модел може да изиграе важна роля за справянето с постоянния проблем на заразите с хранителен произход. С това изследване само се загатва какво ще бъде приложението на машинното обучение в епидемиологията. Един от авторите на проучването Евгени Габрилович прави интересна аналогия с работата на доктор Джон Сноу, бащата на модерната епидемиология, който през 1854 обикалял от врата на врата в центъра на Лондон, за да пита хората откъде си набавят вода с цел да открие къде е огнището на холерата. Днес могат да се използват онлайн данните, за да се провеждат епидемиологични наблюдения почти в реално време. Това ще даде възможност значително да се подобри общественото здраве бързо и с минимални разходи.
още по темата

Android приложенията ще се обновяват, докато ги използвате

Опцията се очаква да бъде пусната съвсем скоро
08.11.2018 / 09:28

Facebook може би ще пусне очила за добавена реалност

Все още обаче не е ясно кога
30.10.2018 / 03:54

Google ще инвестира в AI решения с обществена значимост

Всеки проект ще получи финансова подкрепа в размер на 25 млн. долара
30.10.2018 / 10:17

Ъпдейт на Google Play позволява инсталиране на по-малки приложения

Също така вероятно по-често ще виждате бутона Try Now.
19.10.2018 / 10:42
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.