Новата мисия до Меркурий започна успешно

Японската и Европейската космическа агенция работят заедно по проекта
Космически апарат с мисия да изследва Меркурий беше изстрелян от Френска Гвиана по съвместен проект между Европейската космическа агенция и Японската авиокосмическа агенция. Целта на мисията е да се изследва вътрешното ядро на Меркурий и може би дори да открие информация за формирането на нашата слънчева система.

Тъй като Меркурий е планетата, която се намира най-близо до Слънцето, тя е малко изучава и до момента само два космически кораба са я посещавали. Mariner 10 премина до планетата през 1974 и през 1975, а след това роботизираният космически апарат MESSENGER обикаляше планетата между 2011 и 2015. Тези мисиите на НАСА успяха да съберат данни и изображения от Меркурий, но сега японските и европейските учени се надяват да получат повече информация за най-малко изследваната вътрешна планета.Заради своята близост до слънцето и фактът, че Меркурий се върти много бавно, температурите на нея са изключително променливи, варирайки от 427 °C до −173 °C. В допълнение планетата е бомбардирана от слънчевите лъчи, което води до много високи нива на радиация на повърхността. Заради това е доста трудно да бъдат събрани данните, но все пак учените знаят, че ядрото на Меркурий е желязно. Настоящата мисия има за цел да научи повече за това ядро чрез използването на сонди.

Космическият апарат BepiColombo, който беше изстрелян, е кръстен да италианският учен Джузепе "Бепи" Коломбо. Той има доста необичаен дизайн и разполага със специално покритие, което трябва да го защитава от високите температури и тежки условия на планетата. Самото пътуване до Меркурий ще отнеме седем години, така че едва ли ще има скоро резултати от сондите. Той ще трябва да обиколи веднъж Земята, два пъти Венера и общо 6 пъти Меркурий, преди да може да забави своята скорост и да освободи сондите. Ако всичко премине успешно апаратът трябва да пристигне на планетата през декември 2025.
още по темата

НАСА с ключов ход за мисията "Марс 2020"

Сондата MAVEN, която ще действа като антена и връзка със Земята, приближава червената планета
12.02.2019 / 04:54

НАСА разкри кои компании ще й помогнат да се върне на Луната

Lockheed Martin и няколко други, по-малко известни, са сред избраните фирми
30.11.2018 / 09:26

Под ледовете на Антарктика е открит древен континент

Учените са го забелязали, създавайки 3D карта на земната кора
12.11.2018 / 10:44

Телескопът "Кеплер" приключва своята мисия

Само за 9 години той откри над 2600 екзопланети
31.10.2018 / 01:40

Под повърхността на Марс може би има достатъчно кислород за живот

Той вероятно се е запазил в подземните солени езера
23.10.2018 / 11:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.