Учени създадоха регенериращ материал, който поглъща въглерод

Веществото използва комбинация от гелоподобен полимер и хлоропласти
Учените от Мичиганския технологичен институт (MIT) са достигнали до особено интелигентен метод, с който да помогнат за опазването на околната среда, като са разработили материал, който не само може да се самовъзстановява, но по време на този процес намалява нивата на въглероден двуокис в атмосферата. Веществото използва комбинация от гелоподобен полимер и хлоропласти (клетъчни елементи, които са в основата на фотосинтезата в растенията), за да израства, като отнема въглерод от въздуха, след излагането си на светлина. Ако нарушите повърхността на парче от този материал, новоизложените на светлина части започват да запълват отворилата се празнина, без да изискват допълнително топлина, ултравиолетова светлина или други специални катализатори, каквито към момента са нужни на други самовъзстановяващи се материали.

Това не е първият път, в който изследователите от MIT изолират хлоропласти, но досега въпросните органични компоненти спират да функционират, часове след отделянето си от разстенията. В сучая обаче, екипът успява да направи пробив и да удължи значително живота им.

Разбира се, има още много работа, докато технологията стане напълно устойчива, като например заместването на хлоропластите с изкуствени катализатори, които биха могли да постигнат подобен ефект, а в същото време нямат ограничения в продължителността на живота си.

Потенциалните приложения обаче вече са ясни. Полимерът би могъл да бъде използван като строителен материал, който се самоподдържа, като противодейства на прекомерните емисии на въглерод в атмосферата. Може да функционира като покритие за други продукти, а, не на последно място, може да бъде доставян в течна форма и панелите от него да бъдат създавани направо на строителната площадка, което ще спестява разходи на строителните компании. Дори и да влезе в широка употреба новият материал на MIT, това няма да реши проблема с разрастването на градовете. Но пък може да направи този процес далеч по-екологичен.
още по темата

Учени от MIT пренасят аудио съобщения с помощта на лазер

Системата позволява аудио сигналът да се чува само на точно определено разстояние от предавателя
28.01.2019 / 04:36

Под ледовете на Антарктика е открит древен континент

Учените са го забелязали, създавайки 3D карта на земната кора
12.11.2018 / 10:44

Изкуствен интелект прави ранна диагностика на Алцхаймер

Невронната мрежа на калифорнийския екип от учени успява да открие коварната болест в 100% от случаите
07.11.2018 / 04:02

MIT създава сензор за анализ на телесни показатели, който вижда през стени

Уредът може безжично да проследява вашето здраве с помощта на комбинация от радиосигнали и машинно обучение
14.09.2018 / 01:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.