Може ли робот да практикува паркур?

Новата разработка на Boston Dynamics може не само да бяга, но и да прескача препятствия
Само преди две години Boston Dynamics гордо показа нова генерация на своя робот Atlas, който можеше да се разхожда необезпокояван из гората, след което да балансира на един крак и накрая да се върне обратно до изходната точка.

Нейният най-нов проект обаче далеч надхвърля уменията на предшествениците си. Наречен Parkur, той представлява двукрак робот, задвижван от батерии, който не само може да бяга, но и да прескача препятствия, и да преминава през неравен терен. Роботът вече има достатъчно задвижваща мощност да използва краката, ръцете и торса, за да балансира движението си, и да стъпва на височина до 40 см, докато използва компютърно зрение, за да набележи следващата стъпка.

Разбира се, рекламата е, че подобен робот може да се движи през райони, засегнати от бедствия, и да спасява хора в беда, но със сигурност човек може да си предстваи и алтернативни приложения на технологията. Японската компания Softbank купи Boston Dynamics и нейните роботи от Alphabet преди малко повече от година и явно има амбиция технологията да достигне далеч отвъд производството на хитови клипчета в Youtube.


още по темата

Четириногият робот Mini Cheetah може да прави салта

Създателите му работят върху това всеки път да се приземява на крака
10.04.2019 / 03:29

Роботите на Boston Dynamics ще могат да виждат в 3D

Съвсем скоро те ще могат да работят във фабрики
03.04.2019 / 11:32

Роботи ще създават роботи в китайска фабрика

Швейцарската фирма ABB инвестира 150 млн. долара, за да завладее китайския пазар
29.10.2018 / 08:15

Лазерна технология подобрява контекстуалната ориентация на роботите

Ubicoustics ще осигури звукова и вибрационна чувствителност на машините и ще им помогне да разбират заобикалящата ги среда
16.10.2018 / 12:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.