Проучване хвърля светлина върху нещастните случаи по време на селфита

Най-много такива инциденти се случват в Индия, Русия, САЩ и Пакистан.
259 са известните случаи на загинали хора по време на снимане на т.нар. селфита по целия свят между октомври 2011 г. и ноември 2017 г., сочи проучване, публикувано от Националната медицинска библиотека на САЩ. Като основна причина се посочва рисковото поведение на хората.

Трябва да се отбележи, че по всяка вероятност фаталните инциденти са много повече, тъй като анализаторите са взели предвид само данните за случаи, при които е налице информация на английски.


Разпределение на жертвите по възраст.

Разпределение на жертвите по възраст.


Интересно е да се отбележи, че първата заявка за "selfie deaths", получена в Gооgle, е от януари 2014 г., след смъртта на ливанеца Мохамад Чаар. Малко след като се снима той става жертва на терористичен акт с кола бомба в Бейрут

Анализаторите обясняват, че са съставили статистиката, за да оценят дали е налице "епидемия" при свързаните със селфита инциденти. Причините за трагичните случаи са разделени на две категории, в зависимост от поведението на жертвите. Очаквано, при рисково поведение жертвите са повече.

Като рисково е определено поведението при 72,5% от случаите на загинали мъже и 27,5% – на жени. Най-много такива инциденти са докладвани от Индия, а следващи в антикласацията са Русия, САЩ и Пакистан. Най-често срещаните причини за смъртта пък са падане, удавяне и транспортни инциденти.

Анализаторите заключват, че в зоните с високи сгради, около водоеми, както и на други опасни места е удачно да бъдат забранени селфита с цел предпазване на хората от потенциални инциденти.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.