Междумозъчна мрежа позволява на трима души да си споделят мислите

И вие ли си мислите това, което и аз?
И преди са правени експерименти с директна комуникация между човешки мозъци, но сега за първи път се постига успех при реализирането на истински мрежи. Учените са разработили мрежа между три мозъка, която позволява на участниците да изпращат мисли помежду си. Прилага се позната технология, но в много по-скалабилен формат.

Мрежата използва комбинация от електроенцефалограми, за да записва електрическата активност, и транскраниалната магнетична стимулация, за да изпращат информация. Двама от участниците могат да изпращат мисли към получателя. Например, те могат да дадат команда да се завърти блок като фокусират своето внимание, което ще модифицира техните мозъчни сигнали. Получателят не само ще знае дали да промени позицията на блока или не, но и ще може дори да определи дали един от изпращачите не го заблуждава.

Тук обаче въобще не става дума за телепатия. Този метод изисква външна интервенция и чрез него може да се изпраща само един "бит" данни наведнъж. Технологията може да се разшири, така че да включи по-голям брой хора. Освен това се предполага, че в крайна сметка ще могат да се предават сравнително по-сложни мисли в групите. Това обаче лесно може да доведе до объркване (да не споменаваме сериозните въпроси по отношение на личната неприкосновеност). Разбира се, не бива да се забравя, че технологията ще бъде полезна за създаване на нови форми на комуникация, а също така ще помогне на учените да разберат повече за вътрешните процеси на мозъка.
още по темата

Чрез AI Google и Harvard ще предвиждат вторичните трусове при земетресения

Този метод е по-точен от предишните, но все още не е готов за работа в реални условия
31.08.2018 / 12:14

През август стартира образователната програма "Космически предизвикателства"

Ако искате да работите в сферата на високите космически технологии, то този курс е за вас.
08.08.2018 / 02:03

Хибриден сорт френско грозде обещава по-евтино и безопасно вино

Но не очаквайте да го видите скоро на пазара.
06.08.2018 / 10:00

Изкуствен интелект пише сонети като Шекспир

Чрез дълбочинно обучение чатботът създава истинска поезия.
31.07.2018 / 11:04
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.