Firefox Monitor ще ви предупреди, когато паролите ви са компрометирани

Става дума за "когато", а не за "ако"
След няколко месеца тестване Mozilla пуска своята безплатна услуга Firefox Monitor. Тя ще уведомява потребителите, когато техните пароли са откраднати вследствие на изтичане на данни. Уебсайтът, който всъщност е външен интерфейс на базата данни Have I Been Pwned (HIBP), също така позволява на потребителите да получават уведомления, ако техните имейл адреси бъдат намерени при бъдещи инциденти.

След като все повече бази данни съдържат открадната информация от потребители – от имейл адреси до номера на кредитни карти – появата на услуги за мониторинг като тази на Mozilla е доста логично. Макар че използването на едни и същи пароли за различните уебсайтове е много лоша практика, тя често се случва и при изтичане на данни веднъж могат да се компрометират и други профили.

Имейл адресите, въведени от потребителите на Monitor, не се споделят дори с партньора им HIBP. Mozilla хешва имейлите на потребителите и изпраща няколко от първите символи от хеша като запитване. HIBP след това намира всички влизания, които започват с тези символи и отговаря със серия от хеш суфикси на профилите, от които е изтекла информация. След това те се проверяват от страна на Mozilla, като по този начин дори хешнатите имейл адреси не се споделят с трети страни.

За потребителите на Firefox партньорството между Mozilla и HIBP ще позволи да получават уведомления, когато посещават уебсайтове, пострадали вече от хакерска атака. В допълнение компанията наскоро обяви нови функции срещу шпионски софтуер, които вече са достъпни в Nightly версията на нейния браузър.

Mozilla не е единствената компания, която си партнира с HBIP, за да уведомява потребителите за пробиви. Мениджъра на пароли 1Password също може да проверява информацията на своите потребители в базата данни.
още по темата

С новата версия на Firefox по-лесно ще управлявате неприкосновеността на данните си

Вече можете да адаптирате инструментите към своите нужди
30.01.2019 / 12:17

Firefox с нова функция за защита на потребителските данни

Браузърът на Mozilla ще известява ако сайтът, в който влизате, е станал жертва на хакерска атака и ще позволява да проверите дали имейлът ви е компрометиран
19.11.2018 / 03:02

Firefox е с нова и по-добра защита от проследяване

Ъпдейтът превръща всяко сърфиране в мрежата в поверително
24.10.2018 / 10:39

Mozila публикува потребителски данни от Firefox

Новият доклад е насочен към журналистите, изследователите и обществото като цяло.
29.08.2018 / 01:47

Firefox ще предлага статии на база на уеб историята ви

Машинното обучение ще ви помогне да откривате нови сайтове
08.08.2018 / 09:42
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.