Изследваме космоса с роботизирани аватари?

Три японски организации обединяват сили, за да създадат хуманоидни роботи, управлявани от разстояние
В началото на септември, японската космическа агенция JAXA представи проекта Avatar X, разкривайки плановете си за изпращане в космоса на хуманоидни машини, контролирани в реално време от човешки оператори. Сега, японската компания за роботика и автоматизация Meltin обяви, че обединява усилията си с JAXA и ANA (най-голямата японска компания за самолетни превози), за да започне цялостното развитие на своята технология MELTANT-α, която да подкрепи инициативата. Роботът MELTANT-α е проектиран с ръце, които са също толкова силни и бързи, колкото човешките, а и изключително много напомнят на такива. Това е идеалният кандидат за проект, който възнамерява да използва от разстояние хуманоидни машини за провеждане на експерименти, ремонт на космически станции и дори за изграждане на населени места в негостоприемна среда.

Както повечето хора знаят, мисиите с екипаж са изключително скъпи и все още невъзможни при определени сценарии. И тъй като до момента човечеството не е изпратило свой представител на Марс, може би е по-мъдро и безопасно за космическите агенции и компаниите първо да използват роботи за изграждане на бази, където могат да живеят учените или първите заселници. Разбира се, Марс е твърде далеч от нашата планета и човешките оператори ще трябва да контролират роботите от орбитална станция или някаква по-малка база, но пък, в допълнение към ремонтните дейности, поддръжката и строителството, машините биха могли да отглеждат храна, а дори и да извършват операции на астронавтите, когато това се наложи.

Партньорите по проекта Avatar X планират в рамките на 2019 г. да изградят тестово съоръжение в Япония, като се надяват да изпратят технологиите, които разработват, за тестове в ниска орбита до 2020 г.


още по темата

Роботизираните ферми на бъдещето

Запознайте се с Iron Ox, стартъп, агротех компания, ситуирана в меката на ИТ индустрията
24.11.2018 / 08:00

НАСА избра къде ще кацне роувърът Mars 2020

Следващият роувър ще се отправи към кратера Джезеро
20.11.2018 / 10:42

Роувърът ExoMars ще търси следи от живот на екватора на Марс

Богата на минерали област е най-вероятната дестинация на робота
13.11.2018 / 09:49

Под повърхността на Марс може би има достатъчно кислород за живот

Той вероятно се е запазил в подземните солени езера
23.10.2018 / 11:15

Сателитен интернет – новата космическа надпревара

В тази своеобразна космическа надпревара са замесени големи имена – от Ричард Брансън до Илон Мъск – но и сериозни пари!
19.08.2018 / 08:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.